Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος απηύθυνε μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με τον αγιασμό που θα τελεστεί σε όλα τα σχολεία, την προσεχή Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, στην αρχή του χαιρετισμού του αναφέρεται μόνο σε ”καθηγητές-καθηγήτριες”, ενώ υπάρχουν επίσης, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Δείτε το μήνυμα:

”Αγαπητοί διευθυντές, υποδιευθυντές, καθηγητές και καθηγήτριες των σχολείων της Μαγνησίας.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα ήθελα να σας απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου για ευόδωση των προσωπικών οραματισμών σας και για εκπλήρωση της παιδαγωγικής αποστολής σας.

Όλοι γνωρίζουμε πως το σχολείο δεν αποτελεί απλώς έναν χώρο μετάδοσης γνώσεων αλλά έναν μικρόκοσμο, μέσα στον οποίον, τα παιδιά όλων των ηλικιών, ανακαλύπτουν και καλλιεργούν τις δυνάμεις και τα ταλέντα τους, μυούνται στην τέχνη της συνύπαρξης και της συνεργασίας και συνειδητοποιούν, ως μέλη μιάς παγκόσμιας κοινότητας, τη σημασία των συλλογικών οραματισμών και των κοινών αγώνων για μία καλύτερη κοινωνία.

Σε τέτοιου είδους ανάγκες καλείται να απαντήσει το σύγχρονο ελληνικό σχολείο. Ολόκληρη η σχολική κοινότητα, στην οποίαν εσείς πρωταγωνιστείτε, πρέπει πάση θυσία να εξασφαλίσει χώρο για την καλλιέργεια της ανθρώπινης επαφής, της συνεργασίας και της δημιουργικότητας. Παράλληλα, πρέπει να ενθαρρυνθεί και να υποστηριχθεί η έκφραση των βαθύτερων προβληματισμών και του πολυποίκιλου βάρους που έχουν επωμιστεί, ως μη όφειλαν, τα παιδιά μας. Το σχολειό πρέπει να ξανασυναντήσει την πλούσια, την δημιουργική και την ανοιχτή σε υψηλούς οραματισμούς ζωή. Η ανάγκη αυτή δεν αποκαλύπτεται πουθενά επιτακτικότερη από τα πρόσωπα των παιδιών που αναζητούν στον λόγο, στην παρουσία σας και, ιδιαίτερα, στο παράδειγμά σας, διέξοδο και προοπτική.

Έχω πλήρη επίγνωση πως, αν και η ελληνική κοινωνία εναποθέτει τις υψηλότερες των ελπίδων της στο έργο σας, συχνά, οι συνθήκες που διαμορφώνονται σε επίπεδο εργασιακών συνθηκών, έλλειψης υποδομών, αλλά και συμπεριφοράς εκ μέρους μελών της κοινωνίας μας, το δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο και, ορισμένες φορές, δυστυχώς, το απαξιώνουν. Κι όμως! Δεν πρέπει επ΄ ουδενί λόγω, να επιτρέψουμε να επικρατήσει ο μαρασμός, τόσο των προσώπων, όσο και του σχολείου ως συνολικού Οργανισμού.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ως πνευματικός πατέρας της τοπικής Εκκλησίας, που έχει ως πυξίδα μια μακραίωνη πνευματική και ανθρωπιστική παράδοση, σας παρακαλώ να με θεωρήσετε αρωγό και συμπαραστάτη σας στο δύσκολο αλλά και υψηλό έργο σας. Σχολείο και Εκκλησία μπορούν να συναντηθούν στον στίβο κοινών προσπαθειών για υπεράσπιση και άνθιση της ζωής, καθώς και ανάδειξη του μεγαλείου του κάθε ανθρωπίνου προσώπου, μακριά από την τοξικότητα μιας άκριτης τεχνολογικής μονομέρειας, αλλά και το αίσχος πράξεων που προκαλεί η μισαλλοδοξία και ο κάθε είδους ρατσισμός.

Σε αυτό το πλαίσιο, σας καλώ να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας, ώστε από κοινού να συμβάλλουμε στη ολοκληρωμένη διαμόρφωση της νέας γενιάς και στην ισορροπημένη ανάπτυξη ολόκληρης της κοινωνίας της πατρίδας μας.

Με ευχές εκ βάθους καρδίας

Καλή χρονιά και ευλογημένη!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

 

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ”

 

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΕγκαινιάστηκε η πλατεία Πανεπιστημίου στον Βόλο-Περισσότερο μάρμαρο-μπετόν και λιγότερο πράσινο
Επόμενο άρθροΤο μυστικό του καλού και ονειρεμένου ύπνου