Mια νέα μελέτη από ερευνητές στο Azrieli Centre for Autism Research (ACAR) αποκάλυψε μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη μείωση της φλεγμονής του εγκεφάλου.

Τα νευρογλοιακά κύτταρα, τα οποία υποστηρίζουν και προστατεύουν τους νευρώνες, μπορεί να γίνουν υπερδραστήρια κατά τη διάρκεια τραυματισμού και φλεγμονής του εγκεφάλου. Αυτή η υπερδραστηριότητα μπορεί να συμβάλει σε χρόνιο νευροεκφυλισμό και να επιδεινώσει τις εγκεφαλικές διαταραχές. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ελέγχεται αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται αντιδραστική γλοίωση, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις εγκεφαλικές παθήσεις και να βελτιώσουν τις θεραπείες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης Cell Reports , διαπίστωσε ότι η αφαίρεση ενός γονιδίου που συνδέεται με τον αυτισμό, του CHD8, από ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται αστροκύτταρα, μειώνει την υπερβολική αντιδραστικότητα κατά την εγκεφαλική βλάβη και τις φλεγμονές σε πειραματικά μοντέλα ποντικιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ενήλικα ποντίκια με το γονίδιο CHD8 που αφαιρέθηκε από τα αστροκύτταρα παρουσίασαν λιγότερη φλεγμονή του εγκεφάλου και ανακούφισαν τα συμπτώματα σε σύγκριση με τα ποντίκια με το γονίδιο. Η αφαίρεση του γονιδίου άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο το DNA συσκευάζεται και μεταγράφεται στα αστροκύτταρα, οδηγώντας σε αλλαγές στη δραστηριότητα άλλων γονιδίων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την επικοινωνία αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων με άλλα.

Η ομάδα ήταν πρόθυμη να εξερευνήσει πώς η ανακάλυψή της θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πραγματικές θεραπείες. Περαιτέρω εργασία έδειξε ότι θα μπορούσαν να μειώσουν την αντιδραστικότητα των αστροκυττάρων απευθείας στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας το CRISPR, μια συγκεκριμένη τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων που φέρνει επανάσταση στη βιοϊατρική έρευνα. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η στόχευση του γονιδίου CHD8 σε αστροκύτταρα στον εγκέφαλο ενηλίκων θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη μείωση της φλεγμονής του εγκεφάλου και τη θεραπεία σχετικών εγκεφαλικών διαταραχών.

Επικεφαλής αυτής της μελέτης ήταν ο Βολιώτης γιατρός Πλάτων Μεγαγιάννης, διδάκτορας στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου McGill, στον Καναδά, στο εργαστήριο του Yang Zhou . Στα εργαστήρια που συμβάλλουν περιλαμβάνουν αυτά των Guy Rouleau, Stefano Stifani και Keith Murai από το ACAR. Neville Sanjana από το Κέντρο Γονιδιώματος της Νέας Υόρκης. Gene Yeo και Trey Ideker από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. και Guoping Feng στο MIT.

Ο Πλάτων Μεγαγιάννης είναι ένας λαμπρός Βολιώτης Νευροεπιστήμονας που διαπρέπει στον Καναδά, στον ερευνητικό τομέα, τιμώντας την Ελλάδα και υποσχόμενος σημαντικά αποτελέσματα σχετικά με την αντιμετώπηση νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Yang Zhou (αριστερά) και Πλάτων Μεγαγιάννης

High-magnification images of microglia, in the control (left) and treated (right) experimental models.

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΚαλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Σφίγγει ο κλοιός για λύση – Το κρίσιμο ραντεβού της Τρίτης
Επόμενο άρθροΚρίσιμη μυστική ψηφοφορία στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ως το μεσημέρι για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη