Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στις τοπικές κοινωνίες η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και της κυβέρνησης, να αυξηθούν τα στρέμματα αλλά και τα κονδύλια για το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, την γνωστή τροποποίηση καιρού με σπορά νεφών με ιωδιούχο άργυρο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, μιλώντας για το σχεδιασμό του υπουργείου και της Κυβέρνησης για την «προστασία των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του εισοδήματος των παραγωγών», το υπουργείο «προχωρά στην αναβάθμιση του προγράμματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιοχές όπου τα δεδομένα μαρτυρούν συχνή κι έντονη εμφάνιση των χαλαζικών φαινομένων».

«Το πρόγραμμα της εναέριας χαλαζικής προστασίας πιστεύουμε ότι συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτήν την προσπάθεια μας και για αυτό, ως πολιτική ηγεσία, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη δαπάνη προκειμένου να αυξήσουμε τις περιοχές κάλυψης», είπε σχετικά ο κ. Σταμενίτης και πρόσθεσε «είναι αποφάσεις στις οποίες οδηγούμαστε λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργούνται από την αλλαγή του κλίματος, αποδεικνύοντας ότι όπου και όποτε χρειάζεται παρεμβαίνουμε και αναπροσαρμόζουμε τους σχεδιασμούς μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα εξετάσαμε τα δεδομένα (εμφάνιση του φαινομένου ανά περιοχή, προσκληθείσες ζημιές), μελετήσαμε τα αιτήματα και καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που θα καλύπτει περισσότερες περιοχές».

Όλα στο πολλαπλάσιο με λεφτά φορολογουμένων

Προ ημερών το αρμόδιο υπουργείο και ο ΕΛΓΑ έθεσαν σε διαβούλευση το σχέδιο εναέριας χαλαζικής προστασίας, στο οποίο προβλέπεται ο διπλασιασμός των στρεμμάτων κάλυψης (από 5.000.000 σε 11.000.000 στρμ) και ο τετραπλασιασμός του κονδυλίου, που θα φτάσει στα 51 εκ. ευρώ περίπου πλέον του ΦΠΑ 24%.

Στο «κόλπο» και η πολύπαθη Μαγνησία

Οι περιοχές που θα καλυφθούν τη νέα προγραμματική περίοδο, είναι οι εξής:

  • Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 5.000.000 στρεμμάτων.
  • Ανατολικής Μακεδονίας που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 2.000.000 στρεμμάτων.
  • Κεντρικής Ελλάδας που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 4.000.000 στρεμμάτων.

Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ενεργός ο ηλεκτρονικός διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για το σχέδιο χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα.

Μια τέτοια εταιρία έχουμε στην Ελλάδα, αναμένεται να έρθει κανείς από άλλη χώρα να ψεκάσει τα σύννεφα;

Πολλά διεθνή δημοσιεύματα αναφέρονται στην εν λόγω πρακτική που γίνεται εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες του πλανήτη και που θα μπορούσε να την κατηγορήσει κανείς για «ανθρωπογενή παρέμβαση στην κλιματική αλλαγή».

Δείτε το βίντεο με την αρχισυντάκτρια του ANTIMEDIA που μιλάει σχετικά:

Πηγή: Antimedia

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: Παρά την μυστική ψηφοφορία που αποφασίστηκε 76 ψήφισαν μέσω… τηλεφώνου – Τραγέλαφος η διαδικασία
Επόμενο άρθροΉττα Στέφανου Κασσελάκη – Πέρασε η πρόταση μομφής – Τον τελείωσαν από πρόεδρο του κόμματος – Θα γίνει ψηφοφορία για νέο αρχηγό!