Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), όπως κάθε χρόνο έτσι και το καλοκαίρι του 2024, ως ανεξάρτητος περιβαλλοντικός και κοινωνικός φορέας, ενημέρωσε τους Βολιώτες για τα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποίησε, όσον αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης.Διαπίστωσε ότι, σε μερικά δείγματα (23%), τα νερά ήταν ακατάλληλα για κολύμβηση εξαιτίας ανεξέλεγκτων βοθρολυμάτων, όπως αυτό αποδείχθηκε και τον Σεπτέμβριο του 2023, στην καταστροφή του Daniel.

Πρόσφατα, με τα νεκρά ψάρια από την Κάρλα, το ΠΑΚΟΕ στις 03/09/2024 με επιστημονικό συνεργείο, επισκέφτηκε τον Βόλο και πραγματοποίησε επιτόπιες μετρήσεις και δειγματοληψίες στον Ξηριά, στη λίμνη Κάρλα, σε πλάζ του Βόλου και σε νερά ανθρώπινης κατανάλωσης.

Ακολουθεί ο χάρτης των σημείων δειγματοληψίας από τις παραλίες του Βόλου.

Σημεία δειγματοληψίας από το ποτάμι Ξηριά και τη λίμνη Κάρλα.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν τα εξής:

1.Νερά ανθρώπινης κατανάλωσης:

Α. Δεν βρέθηκαν μικροβιολογικοί οργανισμοί επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.
Β. Σ’ αυτά παρατηρήθηκαν αυξημένες τιμές θειικών ιόντων, αποτελέσματα θειικών αλάτων στο δίκτυο.
Γ. Παρατηρήθηκε αυξημένη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου.

2. Νερά κολύμβησης:

A. Παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός κολοβακτηριδίων και εντερόκοκκων σε 6 από τα 10 δείγματα.

3. Νερά Ξηριά και Κάρλας:

Α. Αυξημένες τιμές μικροβίων σ’ όλα τα δείγματα.
Β. Αυξημένες τιμές μικροβίων COD, θειικών.
Γ. Αυξημένες τιμές ολικών διαλυμένων στερεών (TDS), θολερότητας, οσμής και αγωγιμότητας.

Συμπερασματικά το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι όλο το υδάτινο οικοσύστημα υπέστη ένα τεράστιο ΣΟΚ, η δε επαναφορά του στην κανονικότητα θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις (3) μήνες.

Εάν θέλουμε να μπούμε στην διαδικασία των αιτιών και των ευθυνών σ’ένα βαθμό, παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία:

Τα δύο μεγαλύτερα υδάτινα οικοσυστήματα του νομού, ο Παγασητικός κόλπος και η λίμνη Κάρλα, διαχρονικά αντιμετωπίζονταν εχθρικά ή αδιάφορα από τις τοπικές διοικήσεις και το υδροκέφαλο κράτος, ώσπου οι νέες συνθήκες που επέβαλαν οι κακοκαιρίες Daniel και Elias, αποκάλυψαν την ύβρη και την κακοποίηση στο πολύτιμο φυσικό περιβάλλον τους.

Την έκρηξη ζωής που σημειώθηκε στην ιχθυοπανίδα της Κάρλας μετά τις πλημμύρες διαδέχτηκε μια έκρηξη θανάτου, με ανυπολόγιστες για την ώρα συνέπειες τόσο στον ίδιο τον πληθυσμό των ψαριών, όσο και στους πληθυσμούς των πτηνών που ταΐστηκαν με αυτά, στο φυσικό περιβάλλον της Κάρλας και του Παγασητικού και στην οικονομία της περιοχής. Ένα φαινόμενο  που δεν είναι ανεξήγητο για την επιστημονική κοινότητα και που, αφού είχε αρχίσει σταδιακά από τις αρχές του καλοκαιριού, κακώς δεν ελέγχθηκε και δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως από τις αρμόδιες Αρχές.

Ως προς τη διαχείριση της κρίσης, μεγάλη προφανώς ευθύνη βαραίνει την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που υποτίμησε τον κίνδυνο και δεν πρωτοστάτησε σε ένα σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης που θα ενέπλεκε και το Δήμο Βόλου και τον Οργανισμό Λιμένος από την έναρξη εμφάνισης του φαινομένου. Απορούμε γιατί δεν μπορούσε να κλείσει ο αγωγός με νερό άρδευσης της Γυρτώνης για να γίνει η μερική εκτροπή του προσωρινά στον Πηνειό, τη στιγμή που είναι δίπλα, ούτως ώστε να κλείσει το θυρόφραγμα στον Ξηριά άμεσα χωρίς κίνδυνο να πλημμυρίσει το Στεφανοβίκειο. Και ευθύνες φέρει ξεκάθαρα ο Δήμος Βόλου κι ας προσπαθεί να τις αποποιηθεί. Δεν μας εκπλήσσει όμως. Ξέρουμε, άλλωστε ότι η θάλασσα είναι καθαρή γιατί κολυμπάει σε αυτή κι ο Δήμαρχος και ότι ο αέρας της πόλης είναι καθαρός γιατί αναπνέει κι αυτός!

Σχόλια Facebook

Από την γραμματεία του ΠΑΚΟΕ.

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΕυρωπαϊκό ελπίδων: Επιβλητικό «διπλό» της Εθνικής, 4-0 στα Νησιά Φαρόε
Επόμενο άρθροΠέθανε 72χρονη στον Βόλο