Ύστερα από προσφυγή του Λιμενικού Σώματος, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σκοπέλου καταδίκασε πρωτόδικα ιδιοκτήτη Μηχανότρατας για παράνομη αλιεία εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων προστατεύεται από την αρχαιολογική νομοθεσία λόγω των πολυάριθμων ναυαγίων που βρίσκονται στην περιοχή και απαγορεύεται ρητά σε ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ άλλων, η αλιεία με συρόμενα εργαλεία (μηχανότρατες), η οστρακοαλιεία με μηχανικά μέσα, η σπογγαλιεία, καθώς και η αλιεία με ψαροντούφεκο. ΦΕΚ 3791 Αρ. Φύλλου 336 / 11.2.2004
Με αυτή την πρωτόδική του απόφασή το Δικαστήριο επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι το ΕΘΠΑΒΣ προστατεύεται από το ελληνικό κράτος από την αλιευτική, περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία. Η απόφαση αυτή θα γίνει τελεσίδικη μετά και από την εκδίκαση της έφεσης που ασκήθηκε. Με τη θετική της έκβαση, δημιουργείται δεδικασμένο στην απαγόρευση αλιείας με συρόμενα εργαλεία σε όλη την έκταση του Θαλάσσιου Πάρκου όπως έχει οριστεί από τον νόμο εντός εθνικών και παρακείμενων υδάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι φορείς προστασίας του θαλάσσιου πάρκου, με την προσθήκη της Sea Shepherd και της τεχνογνωσίας της από το 2022, υπό την επιχειρησιακή διεύθυνση του Λιμενικού Σώματος, φέρνουν πλέον πραγματικά και ουσιαστικά αποτελέσματα στο πεδίο. Με την αρωγή της ελληνικής δικαιοσύνης δίνονται επιπλέον εργαλεία για να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικά οι νόμοι του ελληνικού κράτους.

Προηγούμενο άρθροΝερό: Υπό συζήτηση η αύξηση στις τιμές – Ο πληθωρισμός θα παρασύρει τα τιμολόγια
Επόμενο άρθροΠαραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος ο Κώστας Λούλης