Με αφορμή την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος, που γιορτάστηκε την Κυριακή, ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Με’ι’κόπουλος, ο οποίος παρέστη στις σχετικές εκδηλώσεις, ανέφερε:

”Δεν ξεχνάμε.
Αποτίνουμε φόρο τιμής στις χαμένες, αλλά όχι λησμονημένες, πατρίδες.
Τιμούμε την μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Τιμούμε την μνήμη εκείνων που, σημαδεμένοι από την βαρβαρότητα και την καταστροφή, ήρθαν και μπόλιασαν την πάτρια γη με προοδευτικότητα και δυναμισμό.
Η Νέα Ιωνία ήταν μία από τις περιοχές που αποτέλεσαν προσφυγικές εστίες συμβάλλοντας στην πρόοδο της Μαγνησίας και την διατήρηση της ταυτότητας μας.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων Μικρασιατών έχει σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Το ματωμένο τέλος της τρισχιλιετούς παρουσίας του ελληνικού στοιχείου από την μικρασιατική γη ήταν το οργανωμένο έγκλημα που έστησε και εκτέλεσε η Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ.
Μέχρι και σήμερα, οι τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται πως υπήρξε γενοκτονία, επιμένοντας ότι τα καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα δεν ήταν τίποτα παραπάνω από «μοιραία συνέπεια του πολέμου».
Γενοκτονία υπήρξε και συντελέστηκε κάτω από το αδιάφορο βλέμμα της Δύσης και των συμμάχων μας.
Βάση για την οικοδόμηση σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών οφείλει να είναι η πραγματικότητα και η παραδοχή των ιστορικών γεγονότων για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες ημέρες”.
Μπορεί να είναι εικόνα 12 άτομα και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα
Μπορεί να είναι εικόνα μνημείο και κείμενο
Νίκος  Βητσόπουλος
Προηγούμενο άρθροΖ. Μακρή: Κατάθεση στεφάνων στον Βόλο προς τιμήν της Γενοκτονίας Ελλήνων Μ. Ασίας και των εφέδρων αξιωματικών