H συναυλία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου, αποτέλεσε το αποκορύφωμα της παρουσίας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά) στην πόλη του  Βόλου. Η Παλαιά Φιλαρμονική βρέθηκε εκεί, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως, συμμετέχοντας στις τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Μαγνησίας για τη συμπλήρωση 80 χρόνων λειτουργίας του, αλλά και για τη “μαύρη” επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η προαναφερθείσα σαββατιάτικη συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου “Μελίνα Μερκούρη”, στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στο α’ μέρος της συναυλίας, το Μουσικό Σώμα της Παλαιάς Φιλαρμονικής, αποτελούμενο από 100 περίπου μουσικούς υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, παρουσίασε έργα των, Μίκη Θεοδωράκη, Σπύρου Δουκάκη, Σπύρου Μαυρόπουλου, Σπύρου Προσωπάρη και Στέλιου Χιώτη, θεματολογικώς εμπνευσμένα από την Κύπρο. Στο β’ μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκαν έργα από το αμιγώς μπαντιστικό ρεπερτόριο, αλλά και διασκευές, σε μια αναφορά στα 184 χρόνια λειτουργίας της Παλαιάς Φιλαρμονικής. Πιο συγκεκριμένα, ακούστηκαν έργα των Aram Kachaturian, Henry Filmore, Wim Laseroms, Σπύρου Προσωπάρη και Ισίδωρου Θύμη (για σύνολο κρουστών επίδειξης). Το γ’ και τελευταίο μέρος της συναυλίας ήταν αφιερωμένο στον γνωστό Κερκυραίο μουσικοσυνθέτη (και παλιό μουσικό της Παλαιάς Φιλαρμονικής) Γιώργο Κατσαρό, ο οποίος και βραβεύτηκε για τη συνολική διαδρομή του επί δεκαετίες στον χώρο της ελληνικής μουσικής. Στο πλαίσιο αυτό ακούστηκαν γνωστές μελωδίες από τραγούδια του Κατσαρού που κατέστησαν δημοφιλή κυρίως μέσα από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Με την Παλαιά Φιλαρμονική συνέπραξαν οι ερμηνευτές Αγάθη Κοσκινά και Παντελής Κοντός, καθώς και η “Χορωδία των Χρωμάτων” του Μουσικού Σχολείου Βόλου (διεύθυνση/διδασκαλία: Σέβη Μαζέρα Μάμαλη). Τη συναυλία προλόγισε η Αγγέλικα Κοντοπούλου, σε κείμενα του Χρήστου Λούβρου.

Εξάλλου, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου το Μουσικό Σώμα της Παλαιάς Φιλαρμονικής συμμετείχε στη τελετή υποδοχής των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικήτα του Γότθου (Προστάτη των Εφέδρων Αξιωματικών), στα προπύλαια του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου και παιάνισε στο παραλιακό μέτωπο και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τμήματα πολιτιστικών σωματείων του Νομού Μαγνησίας.

Η παρουσία της Παλαιάς Φιλαρμονικής στον Βόλο ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή της στις θρησκευτικές τελετές εορτασμού του Αγίου Νικήτα του Γότθου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο ηρώο της Παραλίας του Βόλου, στη μνήμη των πεσόντων της κυπριακής τραγωδίας.

Από κοινού με τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Μαγνησίας, συνδιοργανωτές των παραπάνω τριήμερων εκδηλώσεων, ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού.

Πηγές: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-corfu news

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΤιμή στον Γιώργο Κατσαρό στον Βόλο-Συμπλήρωσε 90 χρόνια ζωής ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης
Επόμενο άρθροΟΣΕ: Μετά τα Τέμπη χρειάστηκαν νέα συμβάντα παρ’ ολίγον τραγωδίες για επισπεύσει τη λήψη μέτρων ασφαλείας