«Η ψυχική υγεία στο απόσπασμα.Το ψυχικό τραύμα ως μορφή καταστολής» είναι το αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση: «Στις 30 Ιουλίου ψηφίστηκε στη βουλή ο νέος νόμος που αφορά την ψυχική υγεία. Ένας νόμος ο οποίος μεταξύ άλλων προωθεί το κλείσιμο των δύο μεγαλύτερων ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας (ΨΝΑ “Δαφνί” και ΨΝΘ), αποσαθρώνει το δίκτυο δομών απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ κ.α.), καταργεί θεραπευτικά προγράμματα στον τομέα της απεξάρτησης, που έχουν αποδείξει επί σειρά ετών την αποτελεσματικότητά τους, ιατρικοποιεί μια σειρά κοινωνικά φαινόμενα και τελικά ανοίγει το δρόμο και για την ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας.

Η Κατερίνα Μάτσα ψυχίατρος, που εδώ και χρόνια είναι και επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας απεξάρτησης του ΨΝΑ «18 Άνω», υπογράμμιζε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή της: «…με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση πολεμάει τους εξαρτημένους και όχι την εξάρτηση. Ευνοεί το ιδιωτικό κεφάλαιο δίνοντας του αυτές τις δομές, αντλώντας κέρδη από το δράμα αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους. Έχουν στόχο να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών του φαρμάκου. Οι εξαρτημένοι χρησιμοποιούν διάφορα ψυχοφάρμακα, με αποτέλεσμα να εθίζονται και σε αυτά. Επιπλέον, στον χώρο της ψυχικής υγείας, το φάρμακο θα μετατραπεί ουσιαστικά σε αποκλειστική θεραπεία».

Στα χρόνια της κρίσης που τα ψυχικά νοσήματα αυξήθηκαν κατά γενική ομολογία, οι υπηρεσίες της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα εκείνες της ψυχικής υγείας ροκανίστηκαν υποτασσόμενες στα δόγματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας. Μια διαδικασία που αντικειμενικά μεγέθυνε τις ορέξεις του ιδιωτικού τομέα για τις ανάγκες που αντικειμενικά έμεναν ακάλυπτες.

Η κυρίαρχη πολιτική δεν εργαλειοποίησε όμως μόνο τις σχέσεις κέρδους – ιατρικών υπηρεσιών. Με τα διάφορα δόγματα ελέγχου πληθυσμών που εφάρμοσε σε μια σειρά περιπτώσεων τα τελευταία χρόνια (μεταναστευτικό, πανδημία κτλ) και με την ψυχολογικοποίηση μιας σειράς πολιτικών κατευθύνσεων, με την αμέριστη βοήθεια της προπαγάνδας των ΜΜΕ, ουσιαστικά διεξάγει εκτός των άλλων έναν διευρυμένο ψυχολογικό πόλεμο. Ένα πόλεμο με υλικά και μη μέσα, προπαγάνδας και καταστολής, σωματικής και ψυχολογικής βίας.

Η διαδικασία αξιοποίησης του ψυχικού τραύματος ως μορφή καταστολής, αποτροπής και τρομοκρατίας, αξιοποιήθηκε κατά κόρον στην περιοχή του Βόλου από την κυρίαρχη πολιτική και τους μηχανισμούς της, ως μορφή υποταγής των κινημάτων που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια ενάντια στην καύση σκουπιδιών, την επιχειρηματικοποίηση της πόλης, την ιδιωτικοποίηση του νερού και των υπηρεσιών ύδρευσης και άρδευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου προσπαθώντας να αναδείξει τον κομβικό ρόλο των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας, αλλά και την αλληλοσυσχέτιση της διάλυσής της με όλες της προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς της αστικής πολιτικής οργανώνει την Παρασκευή 20/09 εκδήλωση με τίτλο: «Η ψυχική υγεία στο απόσπασμα. Το ψυχικό τραύμα ως μορφή καταστολής». Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα και θα παρέμβουν και εργαζόμενοι δομών ψυχικής υγείας της πόλης. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα ΣΑΚΕ στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτος) στις 19:00»

Προηγούμενο άρθροΝαι, έχω χωρίσει με τη Μαρία Κορινθίου
Επόμενο άρθροΑλ. Μεϊκόπουλος: «Σκιώδεις διαδικασίες & ερωτηματικά με φόντο το φετινό Ράλλυ Ακρόπολις»