Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το θρησκευτικό & πολιτιστικό τριήμερο εκδηλώσεων του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας στις 13-14-15 Σεπτεμβρίου 2024, στο πλαίσιο εορτασμού του Προστάτη των Εφέδρων Αξιωματικών Αγίου Νικήτα, των 80 χρόνων του Συνδέσμου μας και της μνήμης των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου με τις Αντιδημαρχίες Πολιτισμού & Μουσείων, Τουρισμού & Κοινωνικής Μέριμνας & Αλληλεγγύης. Υπό την αιγίδα τους έθεσαν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις μας η Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού & η Μητρόπολη Κηφισίας,Αμαρουσίου, Ωρωπού & Μαραθώνος.

Καλεσμένοι μας η Φιλαρμονική Εταιρείας Κέρκυρας «Η ΠΑΛΑΙΑ» με 110 μουσικούς, και ο Πρόεδρος με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού Κύπρου.

Την Παρασκευή 13/9 πραγματοποιήθηκε η άφιξη των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικήτα από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου & Αγ. Γεωργίου Νέων Παλατίων Ωρωπού, συνοδεία του εφημέριου του Ναού π. Νικολάου Ζερβογιάννη, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην παραλία και με πομπή που αποτελούσαν μπροστά η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, πίσω οι σημαίες του Συνδέσμου μας και άγημα εφέδρων αξιωματικών που συνόδευαν με τους ιερείς την Εικόνα του Αγίου Νικήτα και τα ιερά λείψανα και πίσω πολιτιστικοί χορευτικοί σύλλογοι του νομού Μαγνησίας.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Κων/νου & Ελένης τα υποδέχτηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος κλήρος και λαός με πολλή συγκίνηση και κωδονοκρουσίες. Μέσα στον Ι.Ν. επιτελέστηκε ο Μέγας Αναστάσιμος Εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με αντιπροσωπείες όλων των παραπάνω φορέων καθώς της στρατιωτικής και πολιτειακής ηγεσίας του νομού μας. Ακολούθησαν μετά παραδοσιακοί δημοτικοί χοροί από πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας από τους εξής χορευτικούς συλλόγους με μεγάλη επιτυχία : Χορευτικό Σύνολο Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», ΧΟΡΟΣΤΕΚΙ, ΕΔΡΑΜΕ, ΒΟΛΟΣ, Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», Σύλλογος Αργιθεατών Μαγνησίας, Χορευτικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας Βόλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Διδασκαλίας Παραδοσιακών χορών Βόλου «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ», Πολιτιστικός Σύλλογος Το Δημήνι, Λαογραφικός Σύλλογος, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ», Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού. Ο ΣΕΑΝ Μαγνησίας τους ευχαριστεί θερμά για την άψογη εμφάνιση, την μεγάλη υποστήριξη και βοήθειά τους σε όλο το τριήμερο εκδηλώσεων του Συνδέσμου μας. Αξίζει πραγματικά σε κάθε έναν ξεχωριστά ένα τεράστιο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια για την συμμετοχή τους.

Το Σάββατο 14/9 πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας με μαέστρο τον κ. Σπύρο Προσωπάρη και της Χορωδίας των  Χρωμάτων του Μουσικού Σχολείου Βόλου υπό την διεύθυνση της κας Σέβης Μαζέρα-Μάμαλη στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» με το θέατρο να γεμίζει από κόσμο και μια παράσταση που είχε πολλές εκπλήξεις και συγκίνηση, που ενθουσίασε και καταχειροκροτήθηκε από τον κοινό που απόλαυσε την μαγευτική αυτή βραδιά.

Προσκεκλημένο τιμώμενο πρόσωπο ο Κερκυραίος μουσικοσυνθέτης και μαέστρος κ. Γιώργος Κατσαρός ο οποίος ανέβηκε στην σκηνή και διεύθυνε την ορχήστρα σε αγαπημένο του τραγούδι.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΑΝ κ. Βασίλης Σιαφάκας  και ομιλητές πρώτα τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Κων/νο Καραδήμα με θέμα 80 χρόνια ΣΕΑΝ: Η ιστορική διαδρομή του Συνδέσμου από το 1945 μέχρι σήμερα και μετά ο Πρόεδρος του ΣΕΑ Λεμεσού ανέπτυξε το θέμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα προλόγισε η καθηγήτρια μουσικής κα Αγγελική Κοντοπούλου η οποία και παρουσίασε την Φιλαρμονική Κέρκυρας «Η ΠΑΛΑΙΑ», με συνθέσεις αφιερωμένες στην Κύπρο, συνθέσεις των Σπύρου Δουκάκη, Μίκη Θεοδωράκη, αλλά συνθέσεις των Filmore, Kachaturian, κ.α , καθώς και σολιστικά μέρη με σύνολα κλαρινέτων, τρομπονιών και κρουστών της ΦΕΚ που εντυπωσίασαν τον κόσμο και στη συνέχεια με αγαπημένες συνθέσεις  του Γιώργου Κατσαρού.

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών τίμησε τον Μαέστρο κ. Γιώργο Κατσαρό για την πολύτιμη προσφορά του στην ανέλιξη της Ελληνικής Μουσικής με τον Χρυσό Σταυρό Αξίας & Τιμής μετά Διπλώματος του Συνδέσμου μας, καθώς και τον Μαέστρο & Αρχιμουσικό της ΦΕΚ κ. Σπύρο Προσωπάρη. Τα βραβεία παρέδωσε η Υφυπουργός κα Ζέττα Μακρή.

Τιμητικές πλακέτες επιδόθηκαν στους Σεβ. Μητροπολίτες κ. Ιγνάτιο και κ. Νεκτάριο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτα, τον Δήμαρχο Βόλου κ. Α. Μπέο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Κέρκυρας κ. Κ. Βουσολίνο, τον Πρόεδρο της ΦΕΚ κ. Σ. Παδοβά , στον Δντή του Μουσικού Σχολείου Βόλου κ. Μανδράκη και στον Πρόεδρο του ΣΕΑ Λεμεσού κ. Δ. Μικελλίδη, πλακέτα την οποία του παρέδωσε ο Διοικητής της 32ης ΤΑΞΠΖΝ Ταξίαρχος κ Χ. Σπανίδης. Αναμνηστικά μετάλλια δόθηκαν στους τραγουδιστές, την τενόρο κα Αγάθη Κοσκινά, τον βαρύτονο κ. Δ. Κοντό και στην μαέστρο της χορωδίας χρωμάτων του Μουσικού Σχολείου Βόλου κα Σέβη Μαζέρα Μάμαλη.

Το γεγονός αυτό μπορούμε να πούμε ότι γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην πόλη του Βόλου όπου το κοινό είχε την χαρά να ακούσει για πρώτη φορά την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας και να απολαύσει τις φανταστικές φωνές των παιδιών της Χορωδίας των Χρωμάτων του Μουσικού Σχολείου Βόλου όπου και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Την Κυριακή 15/9 ανήμερα του Αγίου Νικήτα προστάτη των εφέδρων αξιωματικών τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίων Κων/νων & Ελένης Βόλου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και με την πολυφωνική χορωδία Αγίας Θεοδώρας Κέρκυρας. Μετά τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του Συνδέσμου καθώς και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και των πεσόντων εφέδρων αξιωματικών κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κ. Καραδήμας εκφώνησε ομιλία με θέμα το βίο του Αγίου Νικήτα και την γενναιότητα που επέδειξαν Ελλαδίτες & Ελληνοκύπριοι κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την καλλίδωνη πολυφωνική χορωδία Αγίας Θεοδώρας Κέρκυρας η οποία έψαλλε καθ’ όλη την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας και την φιλαρμονική εταιρεία Κέρκυρας η οποία σε μια στιγμή εισήλθε στον Ιερό Ναό όπου και έπαιξε κομμάτι «ΙΚΕΣΙΑ», σε σύνθεση του Αρχιμουσικού κ. Σπύρου Προσωπάρη και η οποία συγκίνησε όλους τους παρευρισκομένους.

Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο γιατί αυτό συμβαίνει μόνο στην εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα και μόνο στην Κέρκυρα. Ευχαριστούμε το μαέστρο και αρχιμουσικό κ. Προσωπάρη & την φιλαρμονική για την μοναδική αυτή εμπειρία που χάρισαν στο κοινό του Βόλου.

Στις 12 το μεσημέρι έγινε η άφιξη πολιτειακών & στρατιωτικών αρχών στο προαύλειο χώρο του Ναού όπου με πομπή προς το Ηρώο στην παραλία έγινε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτειακές & στρατιωτικές αρχές.

Ο Πρόεδρος κα το Δ.Σ. ευχαριστούν θερμά όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχή υλοποίηση των εκδηλώσεων αυτών και ειδικότερα τους χορηγούς : Βιομηχανικά πλυντήρια Όλγα Στάμου Ο.Ε., Ένωση Προσωπικού Βιομηχανίας Τσιμέντων Βόλου, Σωματείο Εργαζομένων, Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, Μαυρομάτης-βιοτεχνία ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ Κέρκυρας, Χαλβάς Βόλου: Παπαγιαννόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, MAGNIS LAND Κατερίνα Μπαρμπουδάκη. Χορηγός Επικοινωνίας : TRT.

Θερμές ευχαριστίες αξίζουν στον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και Σεβ Μητροπολίτη Κέρκυρας Παξών & Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτα, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας & Σποράδων κα Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, τον Δήμαρχο Βόλου κ Αχιλλέα Μπέο, στις Αντιδημάρχους κ. Έλενα Αντωνοπούλου, Μένη Λαζάρου, Βούλα Αναγνώστου-Στάθη, στον Διοικητή της 32ης ΤΑΞΠΖΝ Ταξίαρχο κ. Χρήστο Σπανίδη και φυσικά στην μεγάλη πρωταγωνίστρια την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας «Η ΠΑΛΑΙΑ», η οποία έδωσε τον καλύτερό της εαυτό με την άψογη εμφάνισή της, το ήθος, την επαγγελματική της αρτιότητα και κατάφερε να μαγέψει το κοινό του Βόλου το τριήμερο εκδηλώσεων, αλλά και το βράδυ της μεγάλης συναυλίας που έδωσε για το κοινό του Βόλου στο γεμάτο από κόσμο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ».

Επίσης πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην κα Κοντοπούλου Αγγελική, καθηγήτρια Μουσικής η οποία είχε την ευθύνη οργάνωσης και υλοποίησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων, της μεγάλης αυτής υπερπροσπάθειας καθώς και στον τεχνικό κ. Μάνθο Μπάντελη για την άψογη τεχνική υποστήριξη το βράδυ της μεγάλης συναυλίας στις 14/9/2024 στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο.

Προηγούμενο άρθροΕΟΠΥΥ: Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί όλων των κατηγορούμενων στην υπόθεση του κυκλώματος απάτης
Επόμενο άρθροΠοιοι δρόμοι κλείνουν για την Ανάβαση Πορταριάς