Με τη συμμετοχή χιλιάδων επισκεπτών συνεχίστηκαν χθες Πέμπτη για δεύτερη μέρα οι εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Αντώνη Τρίτση στο Iλιον (φωτογραφία, επάνω, από το 902.gr).

Στην Κεντρική Σκηνή πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στο επαναστατικό-διεθνιστικό τραγούδι με τίτλο «Ποτάμι αυτός ο κόσμος και δε γυρνάει κι η πιο μαύρη νύχτα θα φέρει το φως» και ακολούθησε συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφτηκε το Στέκι κατά των ναρκωτικών και όλων των εξαρτήσεων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ στο Στέκι κατά των ναρκωτικών και όλων των εξαρτήσεων (φωτογραφία από το 902.gr)

Θερμή συνάντηση με τους συντελεστές του προγράμματος της Κεντρικής Σκηνής είχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απόψε, στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.

Αναμεσά τους οι Γ. Μεράντζας, Δ.Τσακνής, Αkyone, Αγγελική Τουμπανάκη, Κ. θωμαΐδης, Γ. Διάκος, Β. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, συναντήθηκε με συντελεστές του προγράμματος στη Λαϊκή Σκηνή. Ανάμεσα τους η Γλυκερία, η Πέγκυ Ζήνα, ο Δ. Μπάσης κ.α.

Νωρίτερα, ο Δ. Κουτσούμπας είχε εγκάρδια συνομιλία με αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Κότινος.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ επισκέφτηκε το Στέκι κατά των ναρκωτικών και όλων των εξαρτήσεων όπου δίνουν το παρών κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και δήλωσε:

«Μαζί στον αγώνα…»

«Είμαστε μαζί στον αγώνα που δίνουν οι γονείς, τα παιδιά, οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, σε όλες τις δομές απεξάρτησης διότι η κυβέρνηση πάει για διάλυση όλων αυτών.

»Πρώτα από όλα πρέπει να καταργηθεί το πρόσφατο αντιδραστικό νομοσχέδιο που πέρασε για την απεξάρτηση και αυτό θα γίνει στους δρόμους του αγώνα, όλοι ενωμένοι να το παλέψουμε γιατί απαιτείται άμεση ενίσχυση όλων των δομών, ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης, απεξάρτησης, γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και βέβαια προσλήψεις εξειδικευμένου επαρκούς προσωπικού σε όλες τις κοινότητες, σε όλα τα προγράμματα, με ευθύνη βεβαίως του κράτους.

»Σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε παρόντες, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή αυτό αποδεικνύει με τη φιλοξενία τόσων κοινοτήτων εδώ».

Στη Διεθνούπολη πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή με τίτλο «Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός – σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός».

Η «γενοκτονία» του Ισραήλ

«Κοντεύει ένας χρόνος από την έναρξη της γενοκτονίας που εξαπέλυσε το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού με επίκεντρο τη Λωρίδα της Γάζας, γενοκτονία που δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη επεισόδιο, το φονικότερο, στην 70χρονη πολιτική ξεριζωμού και αρπαγής εδαφών, στην πολιτική που είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων μέχρι σήμερα, δεκάδων χιλιάδων παιδιών», τόνισε ο Αργύρης Μπαλέρμπας, υπεύθυνος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ «στηρίζουν με συνέπεια τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο, πρώτα απ’ όλα αγωνίζονται για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, την επιστροφή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τη Σαουδική Αραβία, την Ερυθρά Θάλασσα, τα ανοιχτά του Λιβάνου.

»Απαιτούν εδώ και τώρα το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων του θανάτου, την αποδέσμευση από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες», ενώ «παράλληλα δίνουν τον αγώνα διαφώτισης των εργαζομένων και της νεολαίας για τις στρατηγικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης, τους κινδύνους που αυτές συνεπάγονται για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς».

Κατέληξε υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αυτόν τον αγώνα έχουμε χρέος να τον δυναμώσουμε ακόμη παραπάνω, μέχρι να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη και ο παλαιστινιακός λαός να χτίσει τη δική του πατρίδα».

Τραγική εμπειρία στη Γάζα

Την τραγική εμπειρία της οικογένειάς του στη Γάζα μοιράστηκε ο Shamikh Badra, εκ μέρους της Νεολαίας του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, ο οποίος τόνισε ότι «παρά την τραγωδία της οικογένειάς μου και του λαού μου στην Παλαιστίνη, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στην κατοχή και την αδικία, όπως κάνουμε από γενιά σε γενιά (…) καμία αποικιακή δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να νικήσει το πνεύμα της παλαιστινιακής αντίστασης».

«Ιστορικά κανένας λαός δεν μπόρεσε χωρίς αγώνες και θυσίες να κερδίσει την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του, γι’ αυτό σας βεβαιώνουμε ότι ο λαός μας θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τη νίκη και την ελευθερία», υπογράμμισε ο Mohammed Iqnaibi, εκ μέρους της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών και χαιρέτισε τους αγώνες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «που πρωτοστατούν πάντα για να γυρίζει η σελίδα του βιβλίου της ζωής για καλύτερο μέλλον».

Για τον «θάνατο που παραμονεύει καθέναν» μίλησε ο Αχμαντ Σίχα, εκ μέρους της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών, αφού «δεν χρειάζεται να σηκώσεις όπλο για να σε δολοφονήσει, αρκεί να είσαι Παλαιστίνιος».

Τόνισε όμως ότι κάτι που «κρατάει τον λαό μας όρθιο να πολεμάει», είναι πως «στο δίκαιο της υπόθεσής του πιστεύουν και οι λαοί όλου του κόσμου», υπογραμμίζοντας ότι πρωτοβουλίες «όπως αυτές στις οποίες σταθερά πρωτοστατεί η ΚΝΕ και το ΚΚΕ είναι που κράτησαν τη συνείδηση της νεολαίας και του λαού ξύπνια, και πάντα με το δίκιο των λαών».

«Η νέα γενιά έχει ιδανικά…»

Κατάμεστο ήταν το Μαθητικό Στέκι με μαθητές, αλλά και κόσμο κάθε ηλικίας στη συζήτηση με γενικό τίτλο «Η νέα γενιά έχει ιδανικά κόντρα σε αυτά που το σύστημα γεννά», με κεντρική εισηγήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ποιος είναι αντισυστημικός σήμερα; Ποιος υπερασπίζεται το σύστημα και ποιος το πολεμάει;», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Ανδρέας Κοράκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ παρεμβάσεις στη συζήτηση έκαναν οι Πάνος Ζάχαρης, πολιτικός γελοιογράφος και Αντώνης Μεϊμάρης, από το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί», με θέμα την ποπ κουλτούρα και τη διαπάλη γύρω από το περιεχόμενό της.

Με τη συμμετοχή αγωνιστών συνδικαλιστών από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Παλαιστίνη, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων.

Η Suzan Tayseer Salam, πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων της Ιερουσαλήμ, ο Chris Smalls, ιδρυτής του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Amazon των ΗΠΑ, και ο Olivier Mateu, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Περιφέρειας Bouches-du-Rhone, στη Γαλλία, έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Mzwandile Michael Makwayiba, και ο γραμματέας της, Πάμπης Κυρίτσης.

«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον»

Στη διάρκεια των 4ήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ παρουσιάζεται στο Στέκι Πολιτισμού εικαστική έκθεση με τίτλο «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».

Φέτος η εικαστική έκθεση είναι μεγαλύτερη και πλουσιότερη από ποτέ. Είναι πιο διακριτή από τις άλλες χρονιές, αφού ο χώρος έχει διαμορφωθεί ειδικά σαν γκαλερί, μπροστά από το γνώριμο θεατράκι στο Στέκι Πολιτισμού.

Συμμετέχουν 95 καλλιτέχνες με 110 εικαστικά έργα. Φοιτητές και φοιτήτριες των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, καταξιωμένοι δημιουργοί στον χώρο των Τεχνών και του Πολιτισμού, καθηγητές και καθηγήτριες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, πολλοί εκ των οποίων έχουν υπάρξει διοργανωτές ή και συμμετέχοντες στις εμβληματικές εικαστικές εκθέσεις των πρώτων Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.

Τα έργα που παρουσιάζονται εκτείνονται σε όλες τις μορφές των εικαστικών τεχνών. Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, video art, ακόμα και ψηφιδωτά. Στην εικαστική έκθεση φιλοξενούνται τιμητικά τα έργα των κομμουνιστών καλλιτεχνών Γιάννη Σκαρπερού και Κώστα Ρόθου που έχουν φύγει από τη ζωή.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑυτοψία Λέκκα στο φαράγγι της Σαμαριάς – «Θα κάνουμε παρεμβάσεις αλλά δεν μπορεί να εξαλειφθεί ο κίνδυνος»