Η Αλόννησος αποτέλεσε το 2ο σταθμό της περιοδείας του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα στις Σποράδες, όπου το απόγευμα της Παρασκευής είχε συναντήσεις με το Δήμαρχο του νησιού, Παναγιώτη Αναγνώστου κι εκπροσώπους τοπικών φορέων.
Στην εποικοδομητική αυτή συνάντηση, ο κ. Κουρέτας παρουσίασε τα έργα που κατασκευάζει και δρομολογεί η Περιφέρεια στην Αλόννησο, ενώ κατέγραψε τα προβλήματα και τις ανάγκες του νησιού (όπως τα ανέφεραν ο δήμαρχος και οι τοπικοί φορείς). Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η δέσμευση του κ. Κουρέτα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μετατροπή του Αγροτικού Ιατρείου του νησιού σε Κέντρο Υγείας.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δημήτρης Κουρέτας κάλεσε το Δήμο Αλοννήσου να συνεργαστεί άμεσα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να προτεραιοποιηθούν τα βασικά έργα υποδομής που θα «τρέξουν» στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία» 2021-27, αλλά και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενημέρωσε ακόμη τους κατοίκους της Αλοννήσου για την πρόσκληση που θα βγάλει η Περιφέρεια παρέχοντας ”voucher” σε οικογένειες με άτομα ΑΜεΑ, ώστε γίνουν βοηθητικές παρεμβάσεις μέσα στο σπίτι, όπως και για την οικονομική ενίσχυση γυναικών που γεννούν, ώστε να καλυφθούν τον πρώτο μήνα τα βασικά έξοδα. Ανακοίνωσε την ένταξη του τόνου Αλοννήσου στη διαδικασία πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ που υλοποιεί η Περιφέρεια. (Εκτός από τον τόνο πρόκειται να ενταχθούν, το αγουρέλαιο Πτελεού, το τσάι Ολύμπου και ο χαλβάς Φαρσάλων). Ο Περιφερειάρχης ζήτησε τη συνεργασία του Δήμου ώστε να δημιουργηθεί πρατήριο πώλησης τοπικών αγροτικών προϊόντων στο λιμάνι της Αλοννήσου.

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνώστου τόνισε την ανάγκη συνεργασίας Δήμου και Περιφέρειας για την στοχευμένη τουριστική προβολή του νησιού, με την περαιτέρω ανάδειξη του υποβρύχιου μουσείου και του καταδυτικού τουρισμού. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την ενίσχυση των θαλάσσιων συγκοινωνιών όλο το χρόνο, προς τα νησιά των Σποράδων και το Μαντούδι Ευβοίας. Ζήτησε την στήριξη της Περιφέρειας στις προσπάθειες του Δήμου να αναλάβει κάποιες δραστηριότητες στο θαλάσσιο πάρκο του νησιού. Ο Δήμος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ενώ προγραμματίζονται επαφές με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου και εκπροσώπων τοπικών φορέων και τοποθετήσεις από τους Αντιπεριφερειάρχες Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, Νατάσα Αδαμοπούλου, Γιάννη Αναστασίου, την εντεταλμένη σύμβουλο Σποράδων Αμαλία Γραβάνη και την προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας Πολυτίμη Γραβάνη, η οποία και παρουσίασε τα έργα που κατασκευάζει και δρομολογεί η Περιφέρεια μέσα από το πρόγραμμα «Θεσσαλία» αλλά και τις προσκλήσεις που αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στο 2024.

Στη δευτερολογία του, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, λαμβάνοντας υπόψιν τα αιτήματα που κατατέθηκαν στη σύσκεψη, δεσμεύτηκε για τα εξής:
Η Περιφέρεια θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την δημιουργία Κέντρου Υγείας στο νησί. «Είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα οι σημερινές προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας σε κατοίκους απομακρυσμένων νησιών» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μέσω του ΠΕΠ η Περιφέρεια θα ενισχύσει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Σε συνεργασία με τον Δήμο θα αποφασιστούν τα έργα που θα ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις της Περιφέρειας.
Η Πολιτική Προστασία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επιφυλακή όλο το χρόνο για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, ενισχύοντας το αίσθημα ασφαλείας σε κατοίκους και τουρίστες.
Ο τόνος Αλοννήσου θα ενταχθεί στη διαδικασία πιστοποίησης ΠΟΠ-ΠΓΕ που υλοποιεί η Περιφέρεια.
Θα ενισχυθεί το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του νησιού, με στοχευμένες δράσεις.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέσα από το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, θα επιχειρηθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την παρουσία φοιτητών στο νησί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, οι οποίοι στο πλαίσιο των εργασιών τους θα επισκέπτονται το υποβρύχιο μουσείο κ.α.
Η Περιφέρεια αναζητήσει πόρους για την δημιουργία αποθήκης καυσίμων, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της διάθεσης καυσίμων σε οχήματα της Πυροσβεστικής.
Ο Περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του θα έρχονται σε ετήσια βάση δύο με τρεις φορές στο νησί, για την παρακολούθηση υλοποίησης του σχεδιασμού.
Στο κλιμάκιο της Περιφέρειας που βρέθηκε στο νησί συμμετείχαν ακόμη οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Ντίτορας, Κώστας Ζαρκάδας, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Λάζαρος Μακρής και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής.

Πηγή: iStigmes

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΗ ουσιαστική στήριξη του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής ´Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας