«Οι εντολές γραφείου δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσουν». Αυτό είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, Marc Benioff το 2022. Σε εκείνους τους «αρχαίους» χρόνους, οι εταιρείες τεχνολογίας αγκάλιασαν την απομακρυσμένη εργασία ως μια ασταμάτητη επανάσταση καινοτομίας, αναφέρει το ΒΙ.

Τώρα, γίνονται όλοι βιβλικοί σχετικά με την εργασία στο γραφείο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Andy Jassy μόλις εξέδωσε την πιο ακραία εντολή: Όλοι οι εταιρικοί υπάλληλοι πρέπει να έρχονται στο γραφείο 5 ημέρες την εβδομάδα.

Ωστόσο, η ακραία αυστηροποίηση δεν είναι ποτέ η απάντηση. Ο πραγματικός κόσμος είναι ακατάστατος και οι περισσότερες προσπάθειες να τεθούν αυστηρά προστατευτικά όρια γύρω από την ανθρώπινη συμπεριφορά είναι μάταιες.

Υβριδικό σύστημα

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν οφέλη τόσο από την απομακρυσμένη προσέγγιση όσο και από την προσέγγιση εντός γραφείου. Η φυσική πορεία θα είναι ότι μια υβριδική προσέγγιση εξελίσσεται και οι εταιρείες θα υποστηρίζουν τους κορυφαίους υπαλλήλους να κάνουν αυτό που λειτουργεί καλύτερα για καθέναν από αυτούς. Ορισμένοι εργαζόμενοι θα είναι πλήρως απομακρυσμένοι. Μερικοί θα περάσουν μερικές μέρες στο γραφείο, ενώ άλλοι θα είναι όλη την ώρα.

Οφέλη εξ αποστάσεως εργασίας

Η απομακρυσμένη εργασία υποστηρίζει μια πιο ποικιλόμορφη βάση εργαζομένων, βοηθώντας τις εταιρείες να προσλαμβάνουν πιο εύκολα σε διαφορετικές τοποθεσίες. Ήταν ένα όφελος για τις γυναίκες, ενώ οι κανόνες στο γραφείο μπορεί να βλάψουν την καριέρα τους.

Ο εξαναγκασμός του προσωπικού να εργάζεται σε τεράστιες, ακριβές μητροπόλεις είναι επίσης δαπανηρός. Λόγος για τον οποίον ευδοκίμησε ο μύθος των «ψηφιακών νομάδων». Για τους εργαζόμενους, πρέπει να πληρώσουν υψηλότερο ενοίκιο ή να πληρώσουν περισσότερα για να αποκτήσουν σπίτια κοντά σε μεγάλες πόλεις.

Για τις εταιρείες, η λειτουργία μεγάλων γραφείων είναι ένα τεράστιο βάρος που φαίνεται κάπως ανόητο τώρα. Η Google εξοικονόμησε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μόλις ένα χρόνο μέσω απομακρυσμένης εργασίας. Και όχι, η διάσωση προγραμματιστών που έχτισαν πάρα πολλά γραφεία δεν είναι καλός λόγος για το RTO.

Οφέλη γραφείου

Από την άλλη πλευρά, οι νέοι εργαζόμενοι που χρειάζονται κατάρτιση και καθοδήγηση μερικές φορές χάνουν και αισθάνονται απομονωμένοι καθισμένοι στο σπίτι κάθε μέρα μόνοι τους.

Είναι επίσης πιο εύκολο να είστε αγενείς ή απερίσκεπτοι με συναδέλφους όταν αυτοί δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Αυτοπροσώπως, οι άνθρωποι είναι συχνά πιο ευγενικοί και οι ιδέες τους επικοινωνούν με περισσότερες οπτικές ενδείξεις που βοηθούν τη συνεργασία. Την ίδια στιγμή έχει ανοίξει η κουβέντα για το πιο είδος εργασίας είναι πιο παραγωγικό.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροO Παναθηναϊκός τίμησε τη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου με μία αξέχαστη βραδιά στο Καλλιμάρμαρο