Στο ναυάγιο της Σάμου αναφέρεται με δήλωση του ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. «Το ναυάγιο στη Σάμο με 4 νεκρούς (2 κορίτσια 10-12 ετών και 2 γυναίκες) δεν μπορεί να περνάει σαν μία ακόμα είδηση ή σαν μια μη είδηση. Για μας δεν θα γίνει κανονικότητα», αναφέρει ο κ. Ψυχογιός.

Ακολούθως ζητά την εφαρμογή από την ΕΕ του Συμφώνου Μαρακές του ΟΗΕ για:

▪ νόμιμες και ασφαλείς διόδους,

▪ σταθερό μηχανισμό μετεγκαταστάσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και ενιαίο σύστημα Ασύλου,

▪ πλήρη κι απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων,

▪ καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης και, κυρίως, των αιτίων που δημιουργούν τις ροές,

▪ κοινωνική ένταξη χωρίς «αόρατους» και λογικές αυτοματισμού.

Η διεθνοποίηση του ζητήματος είναι αναγκαία

Ακολούθως υπογραμμίζει: «Οφείλουμε όλοι – ο καθένας από το ρόλο του – να διεθνοποιήσει το ζήτημα, με αφορμή και την μονομερή ενέργεια της Γερμανίας και να απαιτήσουμε αλλαγή στρατηγικής, για να μην συνεχιστούν οι τραγωδίες στο Αιγαίο.

Χρειάζεται ενεργή πολιτική συμμαχιών με τις χώρες του Νότου (MED 5) κι όχι η λογική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου που σύρεται από το Βίσεγκραντ και την εγχώρια ακροδεξιά καθιστώντας τη χώρα «κροκόδειλο» κι αποθήκη χιλιάδων ψυχών, όπως έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ».

Τι συνέβη

Τραγωδία σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου μετά από ναυάγιο με μετανάστες το πρωί της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ισιδώρου Β.Δ του νησιού.

Από το ναυάγιο έχουν ανασυρθεί νεκρά τέσσερα άτομα, τα δύο ανήλικοι, σύμφωνα με πληροφορίες του in.

Πέντε άτομα εντοπίστηκαν ζωντανά, εκ των οποίων μια εγκυμονούσα, ενώ ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος καθώς δεν έχει διευκρινιστεί το πόσοι επέβαιναν στη λέμβο, με τις Αρχές να εκφράζουν φόβους για περισσότερους από 25 αγνοούμενους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η λέμβος βυθίστηκε περίπου 150 μέτρα από την ακτή υπό κακές καιρικές συνθήκες. Ένας ιδιώτης άκουσε φωνές και ειδοποίησε το Λιμενικό.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕκθεση φωτογραφίας με τίτλο ”Κλεμμένες στιγμές” στη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου
Επόμενο άρθροΜε πλούσιες αθλητικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – Γιόρτασε την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο η Λάρισα