Ο Δήμος Σκοπέλου επ΄ ευκαιρία της έναρξης του νέου ερευνητικού προγράμματος Ancient Skopelos Survey, ASkoS 2024-2028, διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση της επιστημονικής ομάδας και των στόχων του προγράμματος,

Η εκδήλωση της παρουσίασης του νέου πενταετούς προγράμματος Ancient Skopelos Survey ASkoS 2024-2028 θα πραγματοποιηθεί  την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 19.00 μ.μ. στον πολυχώρο “Ορφέα” με ομιλήτρια την συν-διευθύντρια του προγράμματος Δρ. Ανθή Μπάτζιου.

Το πρόγραμμα Ancient Skopelos Survey, ASkoS 2024-2028,  αποτελεί συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας με το Πολωνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Υπό την αιγίδα  του Πολωνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, συμμετέχουν τρεις επιστημονικοί φορείς εγνωσμένου κύρους, το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας (Καθηγ. Agata Ulanowska), το Ινστιτούτο του Καρόλου του Πανεπιστημίου της Πράγας (Καθηγ. Peter Pavúk), και το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (Dr. Filip Francović).

Στην επιστημονική ομάδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχουν η Δρ. Ανθή Μπάτζιου, ο  Δημ. Αγνουσιώτης, MSc Αρχαιολόγος-Υποψήφιος Διδάκτωρ και ο Ιάκωβος Γεωργίου, MSc Αρχαιολόγος. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν φοιτητές και επιστήμονες των προαναφερόμενων Πανεπιστημίων.

Συν-διευθύντριες του Προγράμματος είναι από πλευράς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας η Επίτιμη Διευθύντρια Δρ. Ανθή Μπάτζιου και από πλευράς του Πολωνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας Agata Ulanowska.

Στόχος του  πενταετούς  προγράμματος Ancient Skopelos Survey ASkoS 2024-2028  είναι η   κατανόηση των κοινωνικο-πολιτικών εξελίξεων κατά την 3η και 2η χιλιετία π.Χ. στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα στις Βόρειες Σποράδες. Στο πλαίσιο αυτό,  η  εντατική επιφανειακή έρευνα με επίγεια και εναέρια μέσα για τον εντοπισμό αρχαιολογικών θέσεων εστιάζει σε ένα από τα μεγαλύτερα αλλά ανεπαρκώς ερευνημένα νησιά, τη Σκόπελο, ούτως ώστε να προσδιορίσει τη θέση της και το ρόλο της  στο παραπάνω χωρικό και χρονικό πλαίσιο.

Αφορμή για το ερευνητικό πρόγραμμα αποτέλεσε η ύπαρξη του λεγόμενου τάφου του Σταφύλου που ανασκάφηκε το 1936 από τον καθηγητή Νικ. Πλάτωνα, ο οποίος περιείχε πολύτιμα αντικείμενα , όπως το περίφημο χάλκινο ξίφος με λαβή επικαλυμμένη από φύλλο χρυσού και άλλα σημαντικά ευρήματα, που βρίσκονται από το 1939 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Θα ερευνηθεί κατά πόσον ο τάφος του Σταφύλου αποτελεί ένα μεμονωμένο μνημείο ή εάν η παρουσία του εντάσσεται  σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν και άλλες σύγχρονες με αυτόν οικιστικές εγκαταστάσεις. Οι αρχαιότητες όλων των ιστορικών περιόδων που ενδεχομένως αναγνωριστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα καταγραφούν και θα μελετηθούν από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας.

Προηγούμενο άρθροΕυρωπαϊκό «μπλόκο» σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων