Χωρίς αλλαγές αναμένεται να εκδοθούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025. Tο οικονομικό επιτελείο θέτει υπό εξέταση το πλαίσιο των τελών κυκλοφορίας που πληρώνουν σχεδόν 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων.

Τα χρεωστικά για τα τέλη κυκλοφορίας θα εκδοθούν σε περίπου ενάμιση μήνα και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη πιάσει δουλειά και έχει αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης και επικαιροποίησης του πλαισίου των τελών κυκλοφορίας των επιβατηγών ΙΧ, τη διατύπωση απόψεων σχετικά με κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, την επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών εξελίξεων καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το 2025 καθιερώνεται νέο ποινολόγιο για όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα τέλη κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα θα επιβάλλεται κλιμακωτό πρόστιμο ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης εξόφλησης των τελών.

Με το νέο σύστημα όσο νωρίτερα μετά την λήξη της προθεσμίας γίνει η εξόφληση της οφειλής τόσο μικρότερο θα είναι το αυτοτελές πρόστιμο που θα επιβαρύνει τους παραβάτες.

Σήμερα επιβάλλεται οριζόντιο πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ανεξάρτητα από τη διάρκεια καθυστέρησης της πληρωμής ακόμα και αν αυτή είναι μια ημέρα μετά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας.

Με τις αλλαγές που προωθούνται, στόχος είναι ο εξορθολογισμός των προστίμων και ταυτόχρονα η διασφάλιση εσόδων ύψους 1,2 δις. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας.

Τα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας

Αυτός που αλλάζει από φέτος είναι ότι δεν θα υπάρξει η παραδοσιακή παράταση εξόφλησής τους και τα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με την καθυστέρηση στην πληρωμή των τελών.

Τα πρόστιμα θα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Πληρωμή εντός Ιανουαρίου: +25% των τελών
  • Πληρωμή εντός Φεβρουαρίου: +50% των τελών
  • Πληρωμή από 1η Μαρτίου και μετά: +100% των τελών

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των οχημάτων και για φυσικές καταστροφές.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜπουρούκ: «Στόχος μας το Europa League, ξέρουμε τον ΠΑΟΚ, θέλουμε τη νίκη»