Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Τα έτη 2010-2014 και 2017-2023 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες, κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στον εσωτερικό χώρο της ΤΟΜΥ Ιωλκού στις 24/09/24, ημέρα Τρίτη, και κατά τις ώρες 9:00 – 13:00 π.μ. από την Συντονίστρια Ιατρό  – Θέου Ζωή, τη Νοσηλεύτρια Τσιάμη Αναστασία, τις Επισκέπτριες Υγείας Ζαφείρη Αντωνία, Μαλλιαρού Δέσποινα και την Κοινωνική Λειτουργό Αθανασάκη Μαριαλένα.

Παράλληλα με την ενημέρωση και την συμβουλευτική έγινε και διανομή έντυπου υλικού στους συμμετέχοντες. Η δράση απευθύνθηκε σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 24210-44027.

Οι δράσεις /παρεμβάσεις πραγματοποιούνται με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2021-2027 του Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Προηγούμενο άρθροΤαξί: Περιθώριο 5 εβδομάδων για να εγκαταστήσουν την ειδική σήμανση για POS – Τι προβλέπει η ΚΥΑ