Η αδελφοποίηση μεταξύ του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου και του Γενικού Λυκείου Μουζακίου Καρδίτσας σηματοδοτεί μια νέα, σημαντική σελίδα για τα δύο σχολεία, τα οποία μοιράζονται κοινές αξίες και οράματα για την εκπαιδευτική καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου 2024, ανακοινώνουμε με χαρά και ενθουσιασμό την έναρξη αυτής της συνεργασίας, που θεμελιώνεται στις αρχές της συνεχούς προσπάθειας για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού τους έργου.

Τα δύο σχολεία, το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου και το ΓΕΛ Μουζακίου, αναγνωρίζονται ευρέως για τον δυναμική τους παρουσία στην εκπαιδευτική κοινότητα, υιοθετώντας πρωτοποριακές μεθόδους και καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία.

Η αδελφοποίηση αυτή επιδιώκει την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο σχολείων, δημιουργώντας ευκαιρίες εξέλιξης τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Μέσω της αδελφοποίησης, προγραμματίζονται κοινές δραστηριότητες, συμμετοχές σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, που θα εμπλουτίσουν τις ήδη υπάρχουσες.

Η πρώτη κοινή δράση που θα υλοποιηθεί φέτος είναι η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη», μια παραλλαγή του δανέζικου μοντέλου, όπου πρόσωπα που βρίσκονται στο περιθώριο του κοινωνικού ιστού δανείζουν τις ιστορίες τους στο κοινό.

Στη δική μας εκδοχή, επιδιώκουμε να προσδώσουμε θετική κατεύθυνση στο εγχείρημα, εστιάζοντας την προσοχή μας στον κοινωνικό και πνευματικό ιστό της Θεσσαλίας. Οι μαθητές της Β’ Λυκείου και από τα δύο σχολεία θα συνεργαστούν σε μεικτές ομάδες προκειμένου να δημιουργήσουν podcasts ύστερα από συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες του πνευματικού χώρου της Θεσσαλίας. Αυτές οι συνεντεύξεις θα αναδείξουν ιστορίες προσώπων και γνώσεις, δημιουργώντας κατ’ επέκταση μια πολύτιμη πλατφόρμα διάχυσης του πολιτιστικού και πνευματικού πλούτου της περιοχής, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η δράση αυτή οργανώνεται από την κ. Βασιλική Αρχοντή, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας του 2ου Πρότυπου ΓΕΛ Βόλου, και τον κ. Νικόλαο Μουζιούρα, Διευθυντή και καθηγητή Πληροφορικής του ΓΕΛ Μουζακίου.

Οι δύο εκπαιδευτικοί, που είχαν την αρχική έμπνευση για την αδελφοποίηση και  συνεργάστηκαν με συνέπεια και δημιουργικότητα για την υλοποίηση  της πρωτοβουλίας αυτής, αναλαμβάνουν και τον ρόλο των υπευθύνων για την αδελφοποίηση μεταξύ των δύο σχολείων δεσμευόμενοι ότι με την προσήλωσή τους και την  από κοινού προσπάθεια θα θέσουν τις βάσεις για μια καρποφόρα και διαρκή εκπαιδευτική σχέση.

Παράλληλα, μια άλλη ομάδα Φιλολόγων από τα δύο σχολεία θα επικεντρωθεί στην τοπική προφορική ιστορία, και πιο συγκεκριμένα στους μεικτούς γάμους γηγενών και προσφύγων. Από το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου, συμμετέχουν οι κ. Μαριάνθη Γάκη και κ. Παναγιώτα Μανδάλου, ενώ από το ΓΕΛ Μουζακίου, οι κ. Σοφία Πλίτση και κ. Ευαγγελία Σώχαλη. Η συνεργασία αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με το Πειραματικό Λύκειο Πατρών και υπό την καθοδήγηση του Εργαστηρίου Προφορικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Με οδηγό τον διάλογο, τη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό, ξεκινάμε αυτό το κοινό συναρπαστικό ταξίδι που φιλοδοξεί να φέρει νέες ιδέες και προοπτικές, ενδυναμώνοντας την εκπαιδευτική κοινότητα και καθιστώντας τα σχολεία μας κοιτίδες γνώσης, κοινωνικοποίησης και πειραματισμού για τους μαθητές μας.

Μέσω της αδελφοποίησης, οι μαθητές μας θα εμπνευστούν, θα μάθουν και θα καλλιεργήσουν δεξιότητες που θα τους συνοδεύουν για όλη τους τη ζωή.

Προηγούμενο άρθροΕλεύθεροι οι Ρομά που έκλεψαν κοσμήματα και 5000 ευρώ από σπίτι στις Αλυκές