Με τίτλο ”από την αποκατάσταση στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας” πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Λάρισα, στο κτίριο της Περιφέρειας, εκδήλωση παρουσία κυβερνητικών στελεχών με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τη θεομηνία Ντάνιελ.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρουσίασε το αντιπλημμυρικό σχέδιο για τη θωράκιση της Θεσσαλίας κι αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε εκατοντάδες περιοχές της Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 75.704.711,26 ευρώ.

Στην ΠΕ Μαγνησίας, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, υλοποιήθηκαν 58 έργα, προϋπολογισμού 33.045.000 ευρώ. Οπως είπε, οι παρεμβάσεις αφορούσαν τον καθαρισμό, 4,5χλμ της κοίτης του ρέματος Ξηριά του Δήμου Βόλου, 3,4χλμ της κοίτης του ρέματος Κραυσίδωνα του Δήμου Βόλου, 1,8χλμ της κοίτης του ρέματος Μπελεγρίνου στα Καλά Νερά του Δήμου Ν. Πηλίου και 2 χλμ της κοίτης του ρέματος Ξηριά στον Δήμο Αλμυρού.

Τα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν από την 1η Σεπτεμβρίου διακρίνονται, σε καθαρισμούς ποταμών, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και σε άλλες παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 27 εκατ ευρώ.

Στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, περιλαμβάνονται αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 7 εκατ ευρώ.

Τα έργα αφορούν στον καθαρισμό των ρεμάτων, Βρυχώνα, Φυτόκου, Αγ. Παρασκευής, Ξηριά-Λουζίνικου στον Δήμο Βόλου, Πλατανιά, Μελανής, Μηλίνας, Λεφόκαστρου, Χόρτου και Μεγάλης Πάου, Πάλτσης, Λύρης στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, Ξηριά, Σαλαμπριά, Χολορέματος στον Δήμο Αλμυρού, Χορευτού, Άγίου Ιωάννη και Άγίου Δημητρίου στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, Βελεστίνου, Στεφανοβικείου, Ριζόμυλου, Μικρού Περιβολακίου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Ακόμη περιλαμβάνονται εργασίες, αποκατάστασης του ρέματος Κραυσίδωνα στις Αηδονοφωλιές Βόλου, καθαρισμού τεχνικών οδών, αποκατάστασης της εθνικής οδού και διευθέτησης του ρέματος Ποτιστικών Ξυνόβρυσης.

Επίσης ο Περιφερειάρχης μίλησε για θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του Κέντρου Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας, με συνέπεια, αν και φέτος εκδηλώθηκαν περισσότερες φωτιές από πέρσι, τα στρέμματα καμένης γης ήταν κατά πολύ λιγότερα. Ο κ. Κουρέτας υποστήριξε ακόμα ”την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για την πανώλη των αιγοπροβάτων, με αποτέλεσμα να σωθεί το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας.

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλία: Αγροτικό «μπλόκο» στο κυβερνητικό αφήγημα – Μαγική εικόνα τα περί αποκατάστασης της περιοχής