Είναι προφανές πως θα πρέπει ειδικά να διερευνηθεί πιθανό ρατσιστικό κίνητρο των αυτουργών του βασανισμού του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατο του μετανάστη από το Πακιστάν στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επικαλούμενος δημοσιεύματα και δημόσια καταγγελία, τονίζει ότι ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ «βρέθηκε στον χώρο προσωρινής κράτησης του ΑΤ, ο οποίος είναι ο μόνος που δεν παρακολουθείται από κάμερες ασφαλείας. Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι υποχρεωμένες να δώσουν άμεσα ξεκάθαρες, πειστικές και πλήρεις απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του στα χέρια της αστυνομίας».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σε ΑΤ της περιοχής»

Επισημαίνει πως «η άμεση ποινική διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές και η διοικητική διερεύνηση από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι προϋποθέσεις για την προστασία του κράτους δικαίου».

Τέλος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «καλεί την ελληνική πολιτεία και τις δικαστικές αρχές να προστατέψουν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα και δημόσια καταγγελία ο Πακιστανός μετανάστης Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ βρέθηκε νεκρός στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, ενώ νωρίτερα είχε μετακινηθεί σε πέντε αστυνομικά τμήματα, όπως έμμεσα ενημερώνει και η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, βρέθηκε στον χώρο προσωρινής κράτησης του ΑΤ, ο οποίος είναι ο μόνος που δεν παρακολουθείται από κάμερες ασφαλείας. Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι υποχρεωμένες να δώσουν άμεσα ξεκάθαρες, πειστικές και πλήρεις απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του στα χέρια της αστυνομίας.

Το σώμα του αποθανόντος με βάση τις δημοσιοποιημένες φωτογραφίες έχει προφανή ίχνη σωματικής κακοποίησης και αναμένουμε τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής διερεύνησης. Τι συνέβη στο διάστημα από την σύλληψη και την καταδίκη του μέχρι τον θάνατό του; Ποιοι είναι οι αυτουργοί των εμφανών χτυπημάτων; Είναι οι συγκρατούμενοι; Είναι χτυπήματα κατά την σύλληψή του; Αγνοήθηκε εμφανής συμπτωματολογία του θύματος;

Για οποιοδήποτε αδίκημα κι αν προσήχθη, δικάστηκε ή καταδικάστηκε ο Μοχάμεντ η ποινική του μεταχείριση έπρεπε να διέπεται από τους ισχύοντες κανόνες και τα ατομικά του δικαιώματα. Δε νοείται να αναζητείται επί μέρες από τους οικείους του και να εντοπίζεται νεκρός στα χέρια κρατικών υπηρεσιών, αναμένοντας την εκτέλεση της ποινής του.

Η άμεση ποινική διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές και η διοικητική διερεύνηση από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι προϋποθέσεις για την προστασία του κράτους δικαίου. Η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ωστόσο προκαταλαμβάνει μία σειρά από ζητήματα, ενώ καταγράφει το ιστορικό της σύλληψης και της καταδίκης του αποθανόντος, λες και οι όσοι έχουν καταδικαστεί έχουν λιγότερα δικαιώματα έναντι του νόμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σε ΑΤ της περιοχής. Τέτοια περιστατικά εκθέτουν το σύνολο των αστυνομικών αρχών στα μάτια της κοινωνίας και δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και ατιμωρησίας.

Είναι προφανές πως θα πρέπει ειδικά να διερευνηθεί πιθανό ρατσιστικό κίνητρο των αυτουργών του βασανισμού του Μοχάμεντ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την ελληνική πολιτεία και τις δικαστικές αρχές να προστατέψουν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕργαστήριο και συναυλία στο Χόρτο