Ο εθισμός στο σεξ είναι ιδιαίτερα στιγματισμένος, γεγονός που συγκρατεί τους ανθρώπους στο να αναζητούν βοήθεια.

Αν παρατηρήσετε εσείς  αυτά τα τρία σημάδια στον εαυτό σας ή σε κάποιον άλλον, ίσως πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια.

Όταν πρόκειται για τον εθισμό στο σεξ, συχνά τίθεται το ερώτημα αν η ενασχόληση με υπερβολικές σεξουαλικές πρακτικές είναι στην πραγματικότητα σημάδι εθισμού ή όχι.

Τα τρία σημάδια που μαρτυρούν ότι είστε εθισμένοι στο σεξ

Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα, υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να επισημάνετε ως σημάδια εξάρτησης και δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα για να θεωρηθείτε εθισμένοι.

Σύμφωνα με τον  Nicholas Amitrano, ειδικό θεραπευτή «ο εθισμός επικεντρώνεται στην αδυναμία του ατόμου να ελέγξει τη συμπεριφορά του, ειδικά αν αυτή επηρεάζει αρνητικά τη ζωή του».

Εξήγησε ότι ο εθισμός θα λειτουργήσει σαν καταναγκασμός, όπου οι παρορμήσεις είναι «δύσκολα διαχειρίσιμες» και δύσκολα ελέγξιμες.

Έτσι, το να σκέφτεσαι απλώς να κάνεις κάτι σεξουαλικό δεν συνιστά εθισμό, αλλά αν διαπιστώνεις ότι δεν μπορείς να σταματήσεις τον εαυτό σου από το να ενεργήσει σύμφωνα με αυτό, ή αν δυσκολεύεσαι να σταματήσεις γενικά τον εαυτό σου, εκεί είναι που βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση.

Δυσκολεύεστε να μείνετε χωρίς σεξ

Εξήγησε ότι το πρώτο σημάδι του εθισμού στο σεξ είναι «το να δυσκολεύεσαι να περιορίσεις τις σεξουαλικές σου συμπεριφορές, ειδικά όταν γνωρίζεις ότι οι σεξουαλικές σου συμπεριφορές αποτελούν πρόβλημα».

Ο Amitrano εξήγησε: «Το να δυσκολεύεστε να περάσετε μερικές ημέρες ή ακόμη και μια εβδομάδα χωρίς να εκτελέσετε ορισμένες σεξουαλικές πρακτικές μπορεί επίσης να σηματοδοτεί την παρουσία εθισμού».

Δίνετε πάντα προτεραιότητα στη σεξουαλική ικανοποίηση

Το δεύτερο σημάδι σεξουαλικού εθισμού είναι όταν «δίνετε προτεραιότητα στη σεξουαλική ικανοποίηση έναντι άλλων τομέων της ζωής σας».

Τώρα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αφιερώνετε τόσο πολύ χρόνο σε σεξουαλικές συμπεριφορές που έχετε μείνει πίσω στη δουλειά ή έχετε χάσει ακόμη και στενές σχέσεις εξαιτίας αυτού.

Ο εμπειρογνώμονας δήλωσε: «Για παράδειγμα, αυτό το σημάδι μπορεί να εκδηλωθεί ως συνεχής ακύρωση σχεδίων για συναντήσεις με σεξουαλικούς συντρόφους ή ως αδυναμία εκπλήρωσης ευθυνών εξαιτίας του υπερβολικού χρόνου που αφιερώνετε στην παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού».

Επικίνδυνη συμπεριφορά

Το τρίτο σημάδι του εθισμού στο σεξ είναι η εκτέλεση «επικίνδυνων και ακατάλληλων συμπεριφορών» για να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για διέγερση.

Η Amitrano μοιράστηκε ότι για κάποιους, «οι ασφαλείς συμπεριφορές δεν επιτυγχάνουν το ίδιο επίπεδο ενθουσιασμού», οπότε καθώς περνάει ο καιρός, «ο εθισμός απαιτεί μια πιο ισχυρή, συχνά ριψοκίνδυνη ή κοινωνικά ακατάλληλη συμπεριφορά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του».

Τώρα, αυτά τα παραδείγματα είναι αρκετά σοβαρά και μπορεί να αποτελέσουν ακόμη και έγκλημα.

Ο Amitrano είπε: «Ο εθισμός είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα: Τα συνηθισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν το άγγιγμα του εαυτού σας σε δημόσιο χώρο, τον ανοιχτό αυνανισμό σε δημόσιους χώρους, το φλερτ με άλλους ανθρώπους όταν είναι σαφές ότι δεν ενδιαφέρονται, το ανάρμοστο άγγιγμα άλλων ή τη λήψη φωτογραφιών άλλων ανθρώπων χωρίς την άδειά τους με σκοπό τη σεξουαλική ευχαρίστηση».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔόμνα Μηχαηλίδου και Λεωνίδας Μαντωνάκης: Γάμος προ των πυλών για το ερωτευμένο ζευγάρι