Μαίνεται η φωτιά στο Ξυλόκαστρο, η οποία αυτήν την ώρα κινείται πάνω από τα Τρίκαλα Κορινθίας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχες με διάσπαρτες εστίες, ενώ η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.  Στις 7:20 το πρωί της Τρίτης εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των Σοφιανών προκειμένουν να απομακρυνθούν προς Ρέθι.

Κατόπιν σχετικής εντολής, τα εναέρια μέσα αυξήθηκαν σε οκτώ ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη. Επί τόπου επιχειρούν και επίγειες δυνάμεις με 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρο και 132 οχήματα. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι από τις 12 και μετά το μεσημέρι αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αναζωπυρώσεις.

Σημειώνεται ότι η φωτιά ξεκίνησε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά και άφησε πίσω της δυο άντρες ηλικίας 35 και 40 ετών νεκρούς, καμένα δάση, καλλιέργειες και υποδομές. H έκταση του πύρινου μετώπου έφτασε τα 32 χλμ. ενώ οι φλόγες έφτασαν κοντά στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου

Γιατί «ξέφυγε» το πύρινο μέτωπο

Δύσβατο σημείο, δυνατοί άνεμοι και πλούσια καύσιμη ύλη επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Κορινθία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκο Λαυράνο.

«Κάθε δασική πυρκαγιά δίνει ένα εύλογο χρονικό παράθυρο ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις. Αυτό είναι γύρω στα 15 – 20 λεπτά. Από κει και πέρα, αν οι πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αυτό το χρονικό διάστημα μικραίνει. Δηλαδή, υπήρχαν τρεις παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί ήταν η τοπογραφία, το δύσβατο δηλαδή της περιοχής, οι δυνατοί άνεμοι με τις ισχυρές ριπές που υπήρχαν και φυσικά η πλούσια καύσιμη ύλη. Το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά ήταν σαν ζούγκλα» τόνισε στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Η ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, αλλά ήταν τόσο δύσβατο το σημείο και μάλιστα πάρα πολύ επικίνδυνο από την άποψη ότι υπήρχαν απόκρημνες πλαγιές, υπήρχαν κρυφά σημεία, φαράγγια τα οποία ήταν επικίνδυνα και για τους ίδιους μου τους συναδέλφους. Υπήρχε πρόσβαση μόνο από έναν αγροτικό δρόμο, το οποίο ήταν πραγματικά επικίνδυνο να στείλεις τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν στοχευμένες, καλές ρίψεις λόγω και του γεωθερμικού φορτίου που είχε αναπτυχθεί αλλά και του έντονου καπνού. Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες εξαρχής» εξήγησε ο κ. Λαυράνος.

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: «Έφυγε η φωτιά μετά το δεκάλεπτο»

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε: «Έφυγε η φωτιά μετά το δεκάλεπτο. Ήταν πάρα πολύ δυνατοί οι άνεμοι. Ξεπέρασαν οι ριπές τα 80 χιλιόμετρα την ώρα… ναν μπορεί κάποιος να αντιληφθεί αυτό το νούμερο. Οπότε έφυγε αυτό που λέμε το εύλογο χρονικό διάστημα όπου μπορείς να προσβάλλεις γρήγορα τη φωτιά».

Σχετικά με το ενδεχόμενο εμπρησμού ο κ. Λαυράνος απάντησε: «Είναι γεγονός ότι πάνω από το 90% μην πω και 95% των πυρκαγιών ξεκινάει από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε με πρόθεση. Αυτό είναι γεγονός. Βέβαια τα αίτια για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά θα αναλάβει να τα βρει το αρμόδιο τμήμα, το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Από κει και πέρα ούτε κάποια κεραυνική δραστηριότητα υπήρχε, ούτε κάποιες εργασίες, απ ό,τι λένε τουλάχιστον οι πρώτες μαρτυρίες. Άρα ο ανθρώπινος νους μπορεί να φανταστεί, πιστεύω, το αυτονόητο».

Ο κ. Λαυράνος αναφέρθηκε και στους τρεις πυροσβέστες που έχουν τραυματιστεί στις φωτιές. «Επισκέφθηκα στο Αττικό Νοσοκομείο τον συνάδελφο που μεταφέρθηκε από προχθές το βράδυ με χτύπημα ακριβώς κάτω από το μάτι. Έχει κάνει κάποια ράμματα και γίνονται εξετάσεις για να δούμε ότι δεν έχει κάτι περισσότερο από αυτό το χτύπημα. Έχει ένα μικρό αιμάτωμα. Ενημερώθηκα και για δύο συναδέλφους εχθές, ο ένας με αναπνευστικά προβλήματα, ο άλλος επίσης με ένα χτύπημα στο μάτι. Είναι καλά στην υγεία τους».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤρόφιμα, στέγη και μεταφορές «τρώνε» το μισθό των νοικοκυριών
Επόμενο άρθροΠΑΣΟΚ: Στο νήμα θα κριθεί η μάχη για την προεδρία – Ντέρμπι δείχνει νέα δημοσκόπηση