Ο Όμιλος Θεάτρου «Οι Καλόπιστοι Θεατρίνοι» του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας συμμετείχε στο Φεστιβάλ «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ» που πραγματοποιήθηκε στη Χίο από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024. Πρόκειται για τη 3η Πανελλαδική Νεανική Συνάντηση Δημιουργικής Έκφρασης βασισμένη στα Ομηρικά Έπη και στις επιδράσεις τους στην Παγκόσμια Γραμματεία. Συνολικά, δώδεκα σχολεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία, Χίο) αλλά και από το εξωτερικό (Ισπανία) παρουσίασαν καλλιτεχνικά αξιόλογες παραστάσεις εμπνευσμένες από τα Ομηρικά Έπη.
Το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας παρουσίασε την παράσταση «ΝΕΚΥΙΑ», η οποία απέσπασε θερμότατο χειροκρότημα για τη δραματουργική σύνθεση και την άρτια σκηνική παρουσία των μαθητών και μαθητριών. Η παράσταση βασίστηκε σε σύνθεση αποσπασμάτων από τη Ραψωδία λ της Οδύσσειας και την Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη, την οποία επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες Εύη Μανέ και Μαρία Γεωργαντζή.
Η κάθοδος του Οδυσσέα στον Άδη μετουσιώνεται σε ένα υπερβατικό ταξίδι από τη γέννηση στον θάνατο, από τη σκοτεινή μήτρα της μάνας στη σκοτεινή μήτρα της γης, που σηματοδοτεί τον αέναο αγώνα του θνητού ανθρώπου.

Τη θεατρική διδασκαλία, την κινησιολογία και τη σκηνοθεσία ανέλαβε η κ. Εύη Μανέ, συντονίστρια του Θεατρικού Ομίλου και την τεχνική υποστήριξη ο μαθητής της Β΄ Λυκείου Γεώργιος-Νικόλαος Παναγιωτής. Η σκηνοθετική προσέγγιση βασίστηκε σε αυτοσχεδιασμούς των παιδιών του θεατρικού εργαστηρίου, τα οποία φέτος ανέλαβαν και την κατασκευή δύο ενδυμάτων. Στην παράσταση συμμετείχαν οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου Αγγελική-Μαρία Αγγελάκη και Αθηνά Λιαποπούλου καθώς και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου Ναταλία Ασπρούδη, Ευμορφία – Σταυρούλα Κουτσογιάννη, Χρυσούλα Μανδώρα, Νικολέττα-Ραφαηλία Ουτσκούνη και Χρυσούλα Ράμου και ο μαθητής Γεώργιος Τσιαμήτας. Την ομάδα συνόδεψαν οι καθηγήτριες κ. Μαρία Γεωργαντζή και κ. Εύη Μανέ.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ ξεναγήθηκαν στο μεσαιωνικό χωριό Πυργί με τα περίφημα «ξυστά», στο Κάστρο της Χίου, στα Οθωμανικά Λουτρά και στο Μουσείο της Μαστίχας, όπου συμμετείχαν και σε ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, τα παιδιά γνωρίστηκαν μεταξύ τους, συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις, χόρεψαν και υποσχέθηκαν να συναντηθούν ξανά.
Το Φεστιβάλ που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και η πολιτιστική ομάδα ΕΘΟΣ Αιγαίου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και τον Δήμο Χίου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Θεατρικός Όμιλος του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ευχαριστεί την εμπνεύστρια του Φεστιβάλ κ. Στέλλα Τσιροπινά, τους τεχνικούς του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου για την άψογη συνεργασία και όλους τους συντελεστές της καλλιτεχνικής και οργανωτικής επιτροπής για την άρτια οργάνωση και φιλοξενία.
Επόμενο ραντεβού στο 4ο Φεστιβάλ «ΝέΟΙ ΟΜΗΡίΔΕΣ», το 2025!

Προηγούμενο άρθροΕκτίμηση Σκανδαλίδη για συμμετοχή άνω των 300.000 στις εσωκομματικές – «Το ΠΑΣΟΚ ξαναβρίσκει τον εαυτό του»