Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να έχει παρατηρήσει ότι όταν συμβαίνουν ή κλιμακώνονται γεωπολιτικές συγκρούσεις η τιμή του πετρελαίου έχει την τάση όχι απλώς να αυξάνεται, αλλά συχνά να εκτοξεύεται. Και πράγματι αυτό είναι κοινή παραδοχή και ερμηνεύεται πρωτίστως από το γεγονός ότι σε τέτοιες συγκυρίες πυροδοτούνται φόβοι για περιορισμό ή δυσκολίες στη διάθεση πετρελαίου, που το κάνουν περιζήτητο μεταξύ των επενδυτών.

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε να υποχωρεί παρά την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Το Brent, που αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, συνέχισε να υποχωρεί και σήμερα Τρίτη περισσότερο από 2% κινούμενο οριακά πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας συνολικές απώλειες της τάξης του 19% από τις αρχές Ιουλίου.

Το αμερικανικό αργό έπεσε σήμερα Τρίτη κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να διαμορφώνονται ακόμη και στα 66,62 δολάρια.

Οι λόγοι για το γεγονός ότι τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής όχι μόνο δεν έχουν πυροδοτήσει άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αλλά δεν λειτουργούν καν ως ανάχωμα στην πτώση είναι περισσότεροι από ένας.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως σε αυτό αντανακλώνται δύο παράμετροι: πρώτον η «πιο ήπια πραγματοποιηθείσα και αναμενόμενη [για το επόμενο διάστημα] ζήτηση» από την Κίνα και δεύτερον τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποθέματα πετρελαίου.

Η Κίνα

Στην Κίνα, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε απότομα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα του ιδιωτικού τομέα τη Δευτέρα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα είναι πιθανό να είναι αρκετά για να επαναφέρουν την ανάπτυξη της Κίνας το 2024 στο 5% περίπου μετά από αρκετούς μήνες κάτω των προβλέψεων στοιχείων, που θέτουν αμφιβολίες για αυτόν τον στόχο, αν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ελάχιστα έχουν μεταβληθεί προς το καλύτερο.

Ο ΟΠΕΚ+

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ+ που συνεδριάζει στις 2 Οκτωβρίου για να επανεξετάσει την αγορά, δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο της προσφοράς. Ο οργανισμός έχει προγραμματίσει να αυξήσει την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο.

Στο μέτωπο της Λιβύης, η πιθανότητα ανάκαμψης της λιβυκής παραγωγής πετρελαίου επιβάρυνε επίσης την αγορά, γράφουν οι FT. Το εγκατεστημένο στην ανατολική Λιβύη κοινοβούλιο της χώρας συμφώνησε τη Δευτέρα να εγκρίνει τον διορισμό νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό μιας κρίσης που μείωσε δραστικά την παραγωγή πετρελαίου της χώρας.

«Η ιδέα της επιστροφής του λιβυκού αργού και η επικείμενη μείωση των εθελοντικών περικοπών από τον ΟΠΕΚ+ τον Δεκέμβριο χρησιμεύει ως παρέμβαση για όσους σκέφτονται μειωμένα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ και βελτίωση των ρωγμών», σχολίσε ο John Evans, αναλυτής στην εταιρεία πετρελαιοπαραγωγών PVM.

Στη Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία εισβολή στον Λίβανο την Τρίτη ανακοινώνοντας επισήμως ότι πρόκειται για επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στα σύνορα.

Εχει προηγηθεί η δολοφονία από το Ισραήλ του αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και αντιπροσωπεύουν μια κλιμάκωση σε μια σύγκρουση που τώρα απειλεί να επηρεάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.

«Οι ανησυχίες ότι το Ιράν θα αναλάβει δράση εναντίον του Ισραήλ βοήθησαν στη στήριξη των τιμών, αλλά στην πορεία η τρέχουσα ρητορική από το Ιράν υποδηλώνει ότι δεν επιθυμούν μια κλιμάκωση πέρα ​​από τους αντιπροσώπους τους στην Υεμένη, στον Λίβανο και στην Παλαιστίνη», δήλωσε η αναλυτής της Panmure Gordon, Ashley Kelty.

Σύμφωνα, επίσης, με άλλους αναλυτές, το γεγονός ότι το πετρέλαιο υπό συνθήκες κλιμάκωσης από την πλευρά του Ισραήλ διατηρείται στην περιοχή των 70 δολαρίων χωρίς εξάρσεις προς τα πάνω, υποδηλώνει ότι οι αγορές βλέπουν συντηρητική την απάντηση του Ιράν.

«Οι επιλογές απάντησης του Ιράν δεν είναι καλές. Εάν η Ισλαμική Δημοκρατία εμπλακεί πιο άμεσα, θα βρει άμεσα στόχο στην πλάτη της. Για τον σκοπό αυτό, η επιβίωση ξεπερνά την εκδίκηση, ειδικά σε έναν πόλεμο φθοράς», δήλωσε στο CNBC ο Μπένχαμ μπεν Ταλεμπλού, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών.

Μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου, ο Χαμενεΐ υποσχέθηκε ισοδύναμη απάντηση, η οποία δεν ήρθε ποτέ. Αλλά, ο τόνος μετά τη δολοφονία του Νασράλα ήταν διαφορετικός, ο Ιρανός ηγέτης κατέστησε σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια τη Χεζμπολάχ να επιλέξει την απάντησή της.

«Οι δυνάμεις της Αντίστασης θα καθορίσουν τη μοίρα αυτής της περιοχής με τη Χεζμπολάχ να ηγείται», δήλωσε ο Χαμενεΐ το Σάββατο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X».

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροSuper League: Σε απολογία ΑΕΚ και Ολυμπιακός για τα ματς με Παναθηναϊκό και Ατρόμητο