Με σεβασμό προς την παράδοση του τόπου μας, το Δημοτικό Ωδείου του Βόλου προχώρησε στην επανασύσταση από τον Οκτώβριο του 2024 της «Σχολής Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής», που ξεκινά από τον Οκτώβριο του 2024, συμβάλλοντας στην προσπάθεια αναγνώρισης από την Ελληνική Πολιτεία των σπουδών στον τομέα αυτό, όπου με θεσμοθέτησή της (Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 7275/2022 του ΦΕΚ 77/Β/17-1-2022), από το διδακτικό έτος 2022-23 αναγνωρίζονται σπουδές και τίτλοι των καθιερωμένων ελληνικών παραδοσιακών οργάνων στο τοπικό, πανελλήνιο έως και ευρύτερο ανατολικό ρεπερτόριο. Στόχος και του Δημοτικού Ωδείου Βόλου είναι να αναπτύξει τις σύγχρονες μεθόδους εκμάθησης των παραδοσιακών οργάνων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη νέα γενιά να μελετήσει συστηματικά τον πλούτο της χώρας μας και να εμβαθύνει στα μουσικά συστήματα,στοχεύοντας στη διατήρηση, ανάδειξη και διάδοση της αυθεντικής λαϊκής παραδοσιακής μουσικής στις νεότερες γενιές, με λόγιο και ακαδημαϊκό τρόπο, μιας μουσικής ζωντανής, που έρχεται από το χθες και ελεύθερα και αβίαστα ενσωματώνεται και τρέφει το σήμερα.

Τα παραδοσιακά όργανα και το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι ακολουθούν πλέον το πρόγραμμα σπουδών που εξασφαλίζει την πορεία του σπουδαστή μέχρι το πτυχίο ή το δίπλωμα. Πιο συγκεκριμένα αναγνωρίζονται τα τμήματα α) Τραγουδιού και Οργάνων πανελληνίου και ευρύτερου ανατολικού ρεπερτορίου β) Οργάνων τοπικών παραδοσιακών ρεπερτορίων, γ) Οργάνων του ειδικού ρεπερτορίου της Νεοελληνικής λαϊκής Αστικής Μουσικής και δ) των Θεωρητικών Σπουδών (της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής).

Κατά το σχολικό έτος 2024-2025 οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν στο Δημοτικό Ωδείο του Βόλου τα παρακάτω μουσικά αντικείμενα:

1) Παραδοσιακοί αυλοί (Νέι, Καβάλι, φλογέρα, σουραύλι, αλλά και φλογέρα σοπράνο μικρούς σπουδαστές

2) Κανονάκι

3) Μπουζούκι τρίχορδο, μπουζούκι τετράχορδο, τζουράς και μπαγλαμάς

Το εβδομαδιαίο τους, φυσικά, πρόγραμμα θα συμπληρώνεται από τα ομαδικά θεωρητικά μαθήματα  Βυζαντινής Μουσικής, Ρυθμολογίας και πάντα των Μικτών  Μουσικών Συνόλων Παραδοσιακής Μουσικής (2 επιπέδων).

 

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 χρονών) θα λειτουργήσει το Τμήμα Μουσικής Προπαιδείας της Παραδοσιακής Μουσικής, που περιλαμβάνει Μουσικοκινητικές δραστηριότητες και μουσικά παιχνίδια βασισμένα στο ρυθμό, στο τραγούδι, στον αυτοσχεδιασμό κ.τ.λ με σκοπό την πρώτη γνωριμία των μικρών παιδιών με την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσικής και τα ηχοτοπία όλης της Ελλάδος.Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά  τον κόσμο της μουσικής μας παράδοσης βιωματικά μέσα από τυπικές και άτυπες διδακτικές μεθόδους. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να τραγουδήσουν παραδοσιακά τραγούδια, να γνωρίσουν τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα και να έρθουν σε επαφή με τα μουσικά ηχοτοπία (τοπική μουσική και έθιμα) όλης της Ελλάδας μέσα από ομαδικές ολιγόλεπτες μουσικοκινητικές δραστηριότητες, μουσικά παιχνίδια, μουσικά βίντεο, μουσική ακρόαση, αυτοσχεδιασμό, παραδοσιακά παραμύθια, ομάδες κρουστών, μικρά φωνητικά και οργανικά σύνολα και θεωρητικές ασκήσεις. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά που δεν έχουν επιλέξει ακόμη μουσικό όργανο να γνωρίσουν λεπτομερώς τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα. Συνάμα, εκτός από τη μουσική, μέσα από το πρόγραμμα το κάθε παιδί δέχεται τα κατάλληλα ερεθίσματα για την ενίσχυση της πνευματικής, κοινωνικής και συναισθηματικής του ανάπτυξης, την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας του καθώς και των δεξιοτήτων της πρωτοβουλίας, της αυτενέργειας, της συνεργασίας και της κοινωνικότητας.

Πληροφορίες – Εγγραφές, Δημοτικό Ωδείο Βόλου, Μεταμορφώσεως 1, τηλ. 24210 36992 και 24210 39594, ώρες επικοινωνίας 9.00π.μ. έως 9.00 μ.μ.

Προηγούμενο άρθροΔιονύσης Σταμενίτης: Πολλαπλά τα οφέλη από το Αλιευτικό Καταφύγιο στους Φούρνους Κορσέων