Την παράνομη κατοχή της Κύπρου και την προκλητικότητα της Τουρκίας ανέδειξε ο Γιάννης Μανιάτης στη συνάντησή του με την υποψήφια Ύπατη Εκπρόσωπο για Διεθνείς Σχέσεις και Άμυνα και Αντιπρόεδρο της ΕΕ, Κάγια Κάλας

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει καίριο λόγο στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου ενόψει και της επερχόμενης τριμερούς συνάντησης στον ΟΗΕ.

Ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και δεν μπορεί να παραμένει υπό κατοχή μετά από μία παράνομη εισβολή.

«Η ΕΕ, όχι εξαρτώμενη αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ, να υπερασπιστεί την ασφάλεια όλων των πολιτών της»

«Η Ένωση δεν πρέπει να επιτρέψει να συνεχίζεται αυτό, ούτε μπορούμε να έχουμε ένα κράτος-μέλος υπό το καθεστώς εγγυήσεων ή με παρουσία στρατού από τρίτες χώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η προκλητικότητα της Τουρκίας «καθιστά επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες της, από τη Φινλανδία και την Εσθονία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο, θα νιώθουν το ίδιο ασφαλείς, ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις των γειτόνων της Ένωσης. Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση, μαζί αλλά όχι εξαρτώμενη αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ, να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την ασφάλεια όλων των πολιτών της», επισήμανε.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ελπίδα ότι η υποψήφια νέα Ύπατη Εκπρόσωπος, Κάγια Κάλας, θα συνεχίσει να ενισχύει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και να προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αποτρέποντας φαινόμενα επιθετικότητας και ενισχύοντας τις αμυντικές δυνατότητες της Ένωσης.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚοτάρσκι: «Πρέπει να αντιδράσουμε και να πάρουμε τη νίκη»
Επόμενο άρθροΜεντιλίμπαρ: «Eίναι ώρα να κάνουμε το βήμα μπροστά και να βελτιωθούμε»