Στον «αέρα» είναι η συναυλία για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο, και πλέον είναι στην κρίση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΝ) το αν θα διεξαχθεί ή όχι. Θα αποφανθεί αύριο (3/10).

Όλα ξεκίνησαν όταν παρενέβη ο κ. Νίκος Πλακιάς, ο οποίος έχασε τα δίδυμα κορίτσια του και την ανιψιά του στα Τέμπη. Μιλώντας στην εκπομπή Live News του MEGA, εξέφρασε έντονα τη διαφωνία του για τη συναυλία, λόγω του οικονομικού αντιτίμου. «Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

«Ούτε με τις συναυλίες ούτε με τις δράσεις είμαστε αντίθετοι. Δεν θέλουμε χρήματα στα ονόματα των παιδιών μας. Κι αν κάποιοι θέλουν χρήματα στα ονόματα των νεκρών παιδιών τους, να βγουν με ονοματεπώνυμο να το πουν», δήλωσε από την πλευρά της η Μαρία Θεοδωρή, η μητέρα του αδικοχαμένου στα Τέμπη Βάιου Βλάχου.

«Ο σύλλογος εκπροσωπεί πέντε οικογένειες και αφήνει να αιωρείται ότι μας εκπροσωπεί όλους. Παρακαλώ να υπάρξει λίγος σεβασμός»

Στον αντίποδα, η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου που άφησε την τελευταία της πνοή στα Τέμπη, και πρόεδρος του συλλόγου συγγενών και θυμάτων-πληγέντων των Τεμπών 2023, η οποία μάχεται σε διεθνές επίπεδο για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους θανάτους στα Τέμπη, δήλωσε: «Θέλαμε εκείνη την μέρα να βγούμε να τραγουδήσουμε για τα παιδιά. Θέλαμε η φωνή μας να φτάσει εκεί ψηλά…».

«Δεν είναι δυνατόν να γίνεται συναυλία με οποιοδήποτε οικονομικό αντίτιμο. Αυτή και μόνο είναι η διαφορά μας», ξεκαθάρισε ο Νίκος Πλακιάς, με τη Μαρία Καρυστιανού να απαντά: «Αποφασίσαμε να κάνουμε μια συναυλία για να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τον δικαστικό αγώνα στο εξωτερικό, στους οποίους ο κύριος Πλακιάς δεν συμμετέχει».

Ο Νίκος Πλακιάς υποστήριξε, ωστόσο, πως τα δικαστικά έξοδα έχουν καλυφθεί και κανείς δεν γνωρίζει πού θα πάνε τελικά τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη συναυλία.

Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασαν και άλλες οικογένειες θυμάτων. Για παράδειγμα, η οικογένεια του Βάιου Βλάχου. «Δεν έχω ξαναδεί αφίσα που να μην γράφει διοργανωτές και για τι σκοπό γίνεται», είπε η Μαρία Θεοδωρή, ενώ ο Χρήστος Βλάχος σχολίασε: «Αν μαζέψουν 60.000, μιλάμε για εκατομμύριο».

Η κα Καρυστιανού, από την πλευρά της, διευκρινίζει πως δεν υπάρχει τίποτα κρυφό και παράνομο και πως ο σύλλογος θα συνεχίσει τον δικαστικό του αγώνα και εκτός συνόρων: «Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό και παράνομο σε αυτό που κάνουμε».

Η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της συναυλία πυροδότησε μπαράζ αναρτήσεων, με οικογένειες θυμάτων να δηλώνουν ολλές οικογένειες ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι υπάρχει εισιτήριο από την στιγμή μάλιστα που οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης έγραψε: «Ο σύλλογος εκπροσωπεί πέντε οικογένειες και αφήνει να αιωρείται ότι μας εκπροσωπεί όλους. Παρακαλώ να υπάρξει λίγος σεβασμός».

Μάλιστα, η Μαρία Θεοδωρή αναφέρει: «Με σταματούσαν στον δρόμο και μου έλεγαν δώσαμε 10ευρω να γραφτούμε στον σύλλογο. Και έλεγα συγγνώμη εγώ δεν είμαι σε αυτόν τον σύλλογο. Μα για τον Βάιο το βάλαμε. Και όταν είδα το 15ευρώ της συναυλίας λέω τι άλλο. Αφού δεν πήγα στο νοσοκομείο από την ταραχή».

«Το έμαθα από το Facebook»

Συγγενείς υποστηρίζουν πως ποτέ δεν ενημερώθηκαν για την διεξαγωγή αυτής της συναυλίας και ότι το έμαθαν από δημοσιεύματα και τα social media.

«Το έμαθα από το ίντερνετ. Από το facebook συγκεκριμένα. Έψαχναν αυτόν τον χώρο επί τέσσερις μήνες. Δηλαδή γνώριζαν ότι θα γινόταν αυτή η συναυλία, μπορούσαν να μας ενημερώσουν», ανέφερε η μητέρα της Ιφιγένειας Μήτσκα.

«Η εντολή που έχω είναι να κινηθώ νομικά ώστε να μην χρησιμοποιηθεί το όνομα της Ιφιγένειας Μήτσκα και εισπραχθεί το οποιοδήποτε ποσό», είπε ο δικηγόρος Στέλιος Σουρλάς.

«Η ενοχή μας έχει τελειώσει»

Ο πατέρας του Βάιου Βλάχου, Χρήστος Βλάχος, μίλησε με τη σειρά του στην εκπομπή Live News του MEGA και τόνισε ότι θα μπορούσε να είχε βρεθεί λύση για τα έξοδα της συναυλίας και να μην υπήρχε το αντίτιμο των 15 ευρώ.

«Θα επιθυμούσα αυτή η συναυλία να μην έχει εισιτήριο. Αν μας είχαν ενημερώσει νωρίτερα θα είχαμε βρει τη λύση για τα έξοδα. Νιώθω ευγνωμοσύνη για την κινητοποίηση του κόσμου και την έμπρακτη αλληλεγγύη των καλλιτεχνών», ανέφερε αρχικά.

Και ξεκαθάρισε: «Η οικογένειά μου έχει βάλει μία κόκκινη γραμμή, η οποία είναι να μην ζητούνται χρήματα στο όνομα του παιδιού μου. Η ανοχή μας έχει τελειώσει. Όποιος θεωρεί ότι πρωτοβουλίες του είναι προς όφελος της υπόθεσης να το κάνει ελεύθερα, αλλά με την εξήγηση ότι εκπροσωπεί τον εαυτό του. Δεν μπορώ να επιτρέψω αφηγήματα που μπορεί να στηθούν και να προσβάλλουν την μνήμη του παιδιού μου».

Απαντώντας στα λεγόμενα της Μαρίας Καρυστιανού ότι η πρωτοβουλία για τη συναυλία ελήφθη επειδή θα χρειαστούν μεγάλα χρηματικά ποσά για να υποστηριχθεί η υπόθεση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, σημείωσε: «Ξέρω ότι για να πάμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα έχουν τελειώσει οι δίκες στην Ελλάδα. Αυτό χρειάζεται 8 με 10 χρόνια. Μέχρι τότε θα έχουν βγει και οι αποζημιώσεις και οι γονείς θα είναι αυτάρκεις για να μπορούν να κάνουν τις νομικές ενέργειες που θα χρειάζονται».

Ο κ. Βλάχος είπε ότι πρωτίστως «πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στην ελληνική δικαιοσύνη να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο».

Και κατέληξε: «Η κα Καρυστιανού δεν θέλει να μιλήσει μαζί μας. Έχει πάρει μία απόφαση να ιδρύσει έναν σύλλογο και να χρηστεί πρόεδρος. Οι υπόλοιπες οικογένειες είμαστε εκτός επειδή διαφωνούμε με το καταστατικό και με τη λειτουργία του συλλόγου».

Εξώδικο

Η Μαρία Καρυστιανού μίλησε με τη σειρά της στην εκπομπή Live News του MEGA και ανέφερε αρχικά: «Η συναυλία γίνεται για έναν διπλό σκοπό. Αν ο σκοπός ήταν να μαζευτούμε όλοι μαζί σε έναν χώρο για να δείξουμε, να δώσουμε το μήνυμα ότι τα Τέμπη δεν έχουν ξεχαστεί, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης και δεύτερον να μπορέσουμε, μέσα από την μουσική να ακουστεί η φωνή μας, μέχρι ψηλά, επάνω στον ουρανό. Γι’ αυτό και η συναυλία ονομάστηκε συναυλία μνήμης».

Και συμπλήρωσε: «Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε προφανώς κάποια έσοδα στα οποία εμείς οι οικογένειες που απαρτίζουμε τον σύλλογο έχουμε σκοπό να κάνουμε, είτε αφορούν νομικές κινήσεις, είτε αφορούν εξειδικευμένα εργαστήρια. Μιλάμε για 6ψήφια ποσά. Γνωρίζω ότι πολλές φορές γίνονται συναυλίες γι’ αυτό το σκοπό. Ο σκοπός είναι ξεκάθαρος, δηλώθηκε από την αρχή και μένουμε σε αυτό».

Όσον αφορά στα λεγόμενα του κ. Πλακιά, σχολίασε: «Στις επιθέσεις που δέχομαι προσωπικά από τον κύριο Πλακιά και τις άλλες οικογένειες, τώρα βέβαια έγινε εμφανές σε όλους, αλλά ανάλογες επιθέσεις δεχόμουν όλο αυτό το διάστημα, μέχρι που απομακρύνθηκα από τις συγκεκριμένες οικογένειες, είναι καθαρά προσωπικές».

Ακόμη, σημείωσε: «Ο κύριος Πλακιάς δεν με ξέρει καθόλου. Ούτε πιστεύω ότι έχει αποδείξεις ότι εγώ θα καταχραστώ τα χρήματα ή ο Σύλλογος θα καταχραστεί τα χρήματα, όπως έχει βγει και έχει τονίσει πάρα πολλές φορές και μάλιστα μαθαίνω, γιατί είμαι στις Βρυξέλλες, ότι το έχει πει και ο δικηγόρος του. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Δεν συμφωνώ καθόλου με τις θέσεις του, ο Σύλλογος βασικά δεν συμφωνεί με τις θέσεις του. Δεν πιστεύουμε εμείς ότι η δικαιοσύνη κάνει την δουλειά της, εμείς έχουμε κάνει μηνύσεις σε πολιτικά πρόσωπα γιατί εκείνος είναι ο στόχος μας. Επομένως γεννάτε το ερώτημα, μήπως ο κύριος Πλακιάς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη και ότι δεν μπορεί κανένα πολιτικό πρόσωπο να τιμωρηθεί στην Ελλάδα, προσπαθεί να μας μπλοκάρει γι’ αυτό τον λόγο;».

Η κα Καρυστιανού δήλωσε επίσης ότι θα απαντήσει νομικά στις κατηγορίες, «οι οποίες δημόσια μου αποδόθηκαν και αφορούν βέβαια το ότι ο σκοπός είναι να καταχραστώ τα χρήματα. Λυπάμαι πάρα πολύ που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Από την άλλη όμως χαίρομαι γιατί έχουμε ξεκαθαρίσει πλευρές και θέσεις. Οι θέσεις λοιπόν του Συλλόγου είναι αυτές που προανέφερα καθολική τιμωρία όλων τον υπευθύνων είτε αφορούν πολιτικά πρόσωπα, είτε αφορούν δικαστικούς».

«Εγώ, με τις πράξεις μου, μέχρι στιγμής έχω αποδείξει ποια είναι η αξία του δικού μου παιδιού. Ο κάθε ένας λοιπόν ας δώσει τον δικό του αγώνα», συμπλήρωσε.

Και κατέληξε: «Να πω μονάχα ότι από λίγα αποσπάσματα που μου έστειλαν από τις δηλώσεις είναι σχεδόν όλα ψέματα, παραποιημένα, με τόνους λάσπης προσωπικά για εμένα. Το πρόβλημα του κυρίου Πλακιά είναι η Καρυστιανού. Αν εγώ εξαφανιζόμουν μαγικά από αυτόν τον κόσμο, ο κύριος Πλακιάς θα ήταν πάρα πολύ ήρεμος γιατί ο κύριος Πλακιάς έχει πει ότι δεν πιστεύει πως πολιτικά πρόσωπα μπορούν να τιμωρηθούν στην Ελλάδα, γιατί έτσι είμαστε στην Ελλάδα. Αυτό λοιπόν είναι εγώ που έχω βάλει σαν στόχο να αλλάξω. Αυτό λοιπόν το πρόβλημα της Ελλάδας, είναι μέσα στους στόχους μου και αυτό ενοχλεί τον κύριο Πλακιά, για λόγους που ο κάθε ένας μπορεί να υποψιαστεί».

Λίγες ώρες μετά τις παραπάνω δηλώσεις της, η κα Καρυστιανού έστειλε εξώδικο στις οικογένειες Πλακιά. Την είδηση έκανε γνωστή ο Νίκος Πλακιάς με ανάρτησή του στο X και γράφοντας: «Μάνα να στέλνει εξώδικα σε γονείς που χάσανε τρία παιδιά. Ντρέπομαι που θα βρεθώ στο ίδιο δικαστήριο με τέτοιους γονείς».

Το απόσπασμα της εξώδικης δήλωσης που δημοσίευσε ο Νίκος Πλακιάς στο Facebook

Υπέρ της διεξαγωγής της συναυλίας οι καλλιτέχνες

«Έστω και για μία μόνο οικογένεια εμείς θα τραγουδήσουμε για να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα των Τεμπών», απαντούν οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στην συναυλία.

«Πηγαίνω στη συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη», έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς.

«Ευθυγραμμίζομαι απολύτως με τις δηλώσεις του Φοίβου Δεληβοριά», δήλωσε με τη σειρά της η Τάνια Τσανακλίδου, ενώ ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, σημείωσε: «Έχω δώσει τον λόγο μου και θα συνεχίζω να τους στηρίζω είτε είναι όλοι μαζί, είτε μείνει έστω και μία μόνο οικογένεια».

Ένας άλλος γονιός που έχασε το παιδί του στα Τέμπη, ο Παύλος Ασλανίδης, τοποθετήθηκε δημοσίως για το ζήτημα και τάχθηκε υπέρ της Μαρίας Καρυστιανού και των καλλιτεχνών: «Εγώ ταυτίζομαι με τις τοποθετήσεις των καλλιτεχνών. Να κάνεις αναρτήσεις και να αποδομείς ανθρώπους, να λες δεν υπάρχει σύλλογος, δεν υπάρχει καταστατικό; Είναι δυνατόν να μας δώσει η Ολυμπιακή Επιτροπή το Καλλιμάρμαρο και να μην υπάρχει σύλλογος;».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟπαδός της Τραμπζονσπόρ ονόμασε το παιδί του Μπακασέτα!