Ενζο Βασίλα. Φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού. 19 ετών. Είναι ένας από τους 22 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Λίβανο την Πέμπτη μαζί με 38 Κύπριους.

Το ελληνικό C-130 που εκτέλεσε την πρώτη αποστολή απεγκλωβισμού προσγειώθηκε σε ελληνικό έδαφος στη βάση της Ελευσίνας, περίπου στις 16:15.

Ο Ένζο Βασίλα μίλησε στο in από το πούλμαν που μετέφερε τον ίδιο και τους 21 ανθρώπους που έφτασαν μαζί του στην Ελλάδα, από την Ελευσίνα στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να τους παραλάβουν οι συγγενείς τους.

«Ακούγαμε τις εκρήξεις, βλέπαμε τις εκρήξεις, κτήρια να καταρρέουν. Τόσοι άνθρωποι νεκροί, ακόμα και αν δεν τους είδαμε να πεθαίνουν, βλέπαμε τα ασθενοφόρα να τους μεταφέρουν. Είδαμε την καταστροφή και για αυτό αποφασίσαμε να φύγουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ρωτάω αν θέλει να γυρίσει στο Λίβανο. Μα δεν ήθελε ποτέ να φύγει. Αναγκάστηκε. «Θα εξαρτηθεί από την κατάσταση. Ναι θέλω να γυρίσω. Θέλω να γυρίσω στο πανεπιστήμιο μου» λέει.

Αυτό που συμβαίνει στο Λίβανο είναι απάνθρωπο

Για την κατάσταση στο Λίβανο σημειώνει ότι «αυτό που συμβαίνει είναι απάνθρωπο. Σου ραγίζει την καρδιά. Οι Λιβανέζοι είναι καλοί άνθρωποι και δεν τους αξίζει αυτό που ζουν».

Κλείνουμε τη συνομιλία μας ενώ είναι ακόμα στο πούλμαν με τον Ένζο Βασίλα να λέει πως «πολλοί άνθρωποι μπορεί να φύγουν από το Λίβανο. Η δική μου φυγή δεν είναι μόνιμη και ελπίζω όσοι φύγουν να γυρίσουμε πίσω».

Διπλωματικές πηγές σημείωναν στο in ότι στην πτήση ήταν και αρκετά παιδιά, με τους ανθρώπους να είναι ταλαιπωρημένοι και εξουθενωμένοι από τα όσα έζησαν το τελευταίο διάστημα και να αναζητούν ηρεμία.

Σε ετοιμότητα ΥΠΕΞ και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κυπρίων από το Λίβανο συμμετείχε διπλωμάτης, μέλος της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, αλλά και 12 στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών «ολοκληρώθηκε με ασφάλεια σήμερα Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, η επιχείρηση επαναπατρισμού 60 πολιτών της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας και μελών των οικογενειών τους».

Σημειώνεται δε ότι «η Πρεσβεία μας στη Βηρυτό παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή κάθε δυνατής προξενικής αρωγής σε Έλληνες που διαβιούν στον Λίβανο».

Σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές Έλληνες του Λιβάνου αναμένεται να αφιχθούν και τις επόμενες μέρες και με εμπορικές πτήσεις ενώ εάν απαιτηθεί θα επαναληφθεί επιχείρηση σαν αυτή της Πέμπτης.

Τους απεγκλωβισθέντες στην Ελευσίνα υποδέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτρης Χούπης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε το δικό του ειδικό ρόλο στην οργάνωση και επιτυχή έκβαση της επιχείρησης.

Στη 1 το μεσημέρι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωνε σε ανάρτηση του στο x «ενημερώθηκα σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Από στάχτη οι κάτοικοι του Έβρου έχουν χορτάσει, μην τους ρίχνει και «στάχτη στα μάτια»
Επόμενο άρθροΈνα ιδιότυπο debate των υποψηφίων αρχηγών πριν από τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή