Στους στόχους του σχεδίου ανάπτυξης για τον Έβρο αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδας.

«Βρισκόμαστε στην Ορεστιάδα, θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την ξεχωριστή προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι πριν έναν χρόνο στον Έβρο σημειώθηκε η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη.

«Η καταστροφή ήταν μια ευκαιρία να δούμε την ανάπτυξη του Έβρου διαφορετικά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «το σχέδιο που παρουσιάσαμε είναι προϊόν διαβούλευσης και διυπουργικής συνεργασίας, η φροντίδα μας για αυτήν την τόσο ευαίσθητη περιοχή είναι ειλικρινής. Από τα μεγάλα έργα μέχρι τα πιο μικρά όλα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είμαι χαρούμενος που αυτό το συγκροτημένο σχέδιο υπάρχει και θα υλοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα».

«Η Ελλάδα είναι πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων»

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην γεωπολιτική θέση του Έβρου και στο μεταναστευτικό, αλλά και στον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα της περιοχής.

«Ο Έβρος είναι το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε, υπενθυμίζοντας το 2020 όταν η κυβέρνηση πήρε απόφαση για να προστατεύσει τα σύνορα «με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Η απόφαση υπήρξε ιστορική, γιατί άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον τρόπο που φυλάει τα σύνορά της», σημείωσε.

«Η Ελλάδα είναι πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων με υποδειγματική συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Πρέπει να είμαστε περήφανοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για αυτό που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πίεση στην ΕΕ για την εξασφάλιση κονδυλίων είναι διαρκής, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. «Είναι μία υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που πετύχαμε», επανέλαβε.

«Το Σουφλί δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα τρία χρόνια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, λέγοντας ότι «ο στρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί πέρα από κάθε προσδοκία, όμως οι υπόλοιποι δήμοι δεν έχουν μπορέσει να ακολουθήσουν τους ίδιους αναπτυξιακούς ρυθμούς».

«Για εμάς η σύγκλιση αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα. Γι’ αυτό το πλαίσιο των μέτρων έχουν ειδική μέριμνα, γιατί στόχος είναι να γεφυρωθούν οι ανισότητες μεταξύ του νότιου Έβρου και του κεντρικού και βόρειου Έβρου. Ο σταθμός υγροποιημένου αερίου μπήκε σε λειτουργία πριν από δύο ημέρες και το πρώτο βαγόνι ξεφορτώνει φυσικό αέριο για να μπει στο σύστημα, για να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά και ευρύτερες περιφερειακές», σημείωσε.

«Μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις έχουν ιδιαίτερο τοπικό πρόσημο. Το Σουφλί δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα τρία χρόνια. Κι αυτό λόγω της πτώσης του πληθυσμού, αλλά και επειδή είναι η πόλη που επλήγη περισσότερο από την καταστροφική πυρκαγιά. Παράλληλα, θα γίνει ίδρυση της νέας Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα», ανακοίνωσε, λέγοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και τη στήριξη των επιχειρήσεων του Έβρου.

Επίσης, είπε ότι προβλέπεται χρηματικό μπόνους εγκατάστασης για το βόρειο Έβρο, αυξημένη μοριοδότηση για την εντοπιότητα, που ενισχύεται ακόμη περισσότερο για τους δήμους του κεντρικού και βόρειου Έβρου, προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών και διαρκής  αναζήτηση «εμβληματικών επενδύσεων» που μπορούν ενδεχομένως να γίνουν τον Έβρο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό το συγκροτημένο σχέδιο υπάρχει πια και θα υλοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα. Και θα κλείσω λέγοντας ότι αύριο η παράταξή μας γιορτάζει  τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, από έναν βορειοελλαδίτη, έναν Μακεδόνα, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έδινε έμφαση στα έργα και στην ουσία και όχι στις παχυλές υποσχέσεις. Το σχέδιο που σας παρουσίασα έχει αυτή τη λογική και τιμούμε με ουσιαστικό τρόπο τον μεγάλο εθνάρχη μας», σημείωσε καταληκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑττική Οδός: Τι αλλάζει στα διόδια από την Κυριακή – Πόσο θα πληρώνουν ΙΧ και φορτηγά