Πιο απαισιόδοξοι στην πρόβλεψη εξέλιξης του βιοτικού επιπέδου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέση με τον μέσο όρο των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου.

Το 44% των Ελλήνων εκτιμά πως το βιοτικό επίπεδο πως δεν θα αλλάξει (9% αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο). Το ποσοστό στην ΕΕ αγγίζει το 55% (αυξημένο 6% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο).

Το 43% κρίνει πως το βιοτικό επίπεδο θα πέσει, ποσοστό παρότι μειωμένο 6% είναι ιδιαίτερα υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το νούμερο είναι 26% (μειωμένο 5%).

Αισιόδοξοι πως το βιοτικό επίπεδο θα βελτιωθεί είναι το 12% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, ποσοστό κατά 1% μειωμένο. Αντίστοιχα στην ΕΕ το ποσοστό είναι 16%, κατά 1% αυξημένο.

Ευρωβαρόμετρο – Ευρήματα για το βιοτικό επίπεδο

Τι οδήγησε τους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα αναδείχθηκε, σύμφωνα με τα ευρήματα που ευρωβαρόμετρου, ότι μόνον το 26% των πολιτών συμφωνούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ.

Παράλληλα, η αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής (70%) και η οικονομική κατάσταση (69%) ήταν οι κύριες παράμετροι για τις αποφάσεις των Ελλήνων πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων πανευρωπαϊκά (34%), δηλώνουν ότι η διεθνής κατάσταση ήταν ένα θέμα που τους ώθησε να πάνε στην κάλπη, ενώ παρόμοιο ποσοστό αναφέρει ως κίνητρο την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου (32%).

Στην Ελλάδα, στην τρίτη θέση των θεμάτων που παρότρυναν τους πολίτες να ψηφίσουν (με ποσοστό 40%) βρίσκεται η κοινωνική προστασία, η πρόνοια και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ενώ τη διεθνή κατάσταση ανέφερε το 37% των ερωτηθέντων.

Μεταξύ όσων δεν ψήφισαν, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι το κόστος ζωής (46%) και η οικονομική κατάσταση (36%) θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κίνητρα ώστε να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα είναι 65% και 58%, με τρίτη την κοινωνική προστασία, την πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη (40%).

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚιάρα Φεράνι: Απαστράπτουσα σε νυχτερινή έξοδο στην Αθήνα – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο