Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση έκανε στο διαδίκτυο ο κ. Θανάσης Κούντριας, εργαζόμενος της Αγρομηχανικής Βόλου Α.Ε. για τα χρήματα που ζητάει πίσω η πολιτεία από τους αγρότες, λόγω ”λαθών σε πληρωμές ΟΣΔΕ” Αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

”Φτάσαμε στο σημείο να ζητάνε από τον παραγωγό χρήματα πίσω ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, γιατί έκαναν λάθος στις πληρωμές ΟΣΔΕ του 2022. Το συνολικό ποσό που ζητάνε πίσω από τους παραγωγούς ειναιν 63 εκατομμύρια ευρώ.
Αν αυτό δεν είναι το απόλυτο μπάχαλο, τι είναι;
Προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους, το Υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στον προηγούμενο τεχνικό σύμβουλο.
Το 2022 αποφάσισαν εντελώς ετεροχρονισμένα ότι ο παλιός τεχνικός σύμβουλος δεν τους έκανε, σωστά θεωρώ γιατί ακούγονταν διάφορα για κακοδιαχείριση κονδυλίων και υπερβολικές χρεώσεις των δηλώσεων, κι έπρεπε να βάλουν άλλον που δεν θα έκανε τα ίδια. ΟΧΙ με δική του πλατφόρμα που θα μπορούσε να ελέγχει τα κονδύλια, αλλά σε πλατφόρμα του gov.
Άργησε όμως πολύ κι όταν ξεκίνησε το ΟΣΔΕ του 2022, περί τις 20/5, τα συστήματα του νέου τεχνικού συμβούλου δεν ήταν έτοιμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στη διαχείριση των δηλώσεων για περίπου ένα μήνα.
Φτάσαμε δηλαδή στα τέλη Ιουνίου για να μπορούμε να κάνουμε σωστά δηλώσεις, χωρίς πολλά προβλήματα.
Ηταν ποτέ δυνατό, όταν οι δηλώσεις έκλεισαν τελικά τον Αύγουστο κι έπρεπε να γίνουν πληρωμές τον Οκτώβριο, να γίνουν σωστές πληρωμές; Όλοι λέγαμε ότι θα υπάρχουν πολλά λάθη. Και δυστυχώς αποδείχθηκαν προφητικές οι τότε υποθέσεις μας.
Ερχονται τώρα, δύο χρόνια μετά, και ζητάνε πίσω χρήματα από τους παραγωγούς. Και το κάνουν με πολύ άχαρο τρόπο, ενώ δεν έχουν τελειώσει ακόμα με τις παράνομες υποθέσεις για τα βοσκοτόπια που ταλανίζουν τόσα χρόνια τον αγροτικό κόσμο. Κάποιοι που καταχράστηκαν σημαντικά κονδύλια εις βάρος του έλληνα αγρότη, δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Κάποια ΚΥΔ που είναι εμπλεκόμενα σε τέτοιες παράνομες υποθέσεις συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να τους ενοχλεί κανείς και βάζουν τον έλληνα αγρότη να γυρίσει λεφτά πίσω, για τα δικά τους λάθη.
Τόσα χρόνια δεν έχουν ανακοινώσει το ακριβές ποσό που δικαιούται ο αγρότης ως βασική ενίσχυση για τα επόμενα χρόνια, ώστε να ξέρει κι αυτός τι πρόκειται να πάρει για να κάνει τον προγραμματισμό του. Αντίθετα, στην προηγούμενη ΚΑΠ, ήξερε αναλυτικά ο καθένας μέχρι και τη λήξη της πόσα λεφτά δικαιούται ανά έτος.
Τα ίδια προβλήματα κι ακόμα περισσότερα θα υπάρχουν του χρόνου και του παραχρόνου.
Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι, τον τεχνικό σύμβουλο που πέταξαν έξω το 2022 ως ανεπαρκή, τον έφεραν πίσω το 2024. Φέτος οι δηλώσεις ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου με τεράστια προβλήματα και τελειώνουν σήμερα. Πιστεύει κανείς ότι δεν θα έχουμε πάλι τα ίδια και ίσως ακόμα μεγαλύτερα θέματα με λάθος πληρωμές;
Ενα γενικότερο σχόλιο. Αν δεν μας έθετε η ευρωπαϊκή επιτροπή σε επιτήρηση για κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, με κίνδυνο να χάσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την πιστοποίηση του, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να επανελεγχθούν «λάθη» σε πληρωμές. Το κακό είναι ότι παίρνει η μπάλα και τον απλό έλληνα αγρότη”.
Νίκος  Βητσόπουλος
Προηγούμενο άρθροΚακοκαιρία Cassandra: Προβλήματα στο Δήμο Φιλιατών – Πλημμύρες και διακοπές ρεύματος – Ήχησε το 112