Την περίοδο των μεγάλων πλημμυρών, τεράστιος όγκος απορριμμάτων μεταφέρθηκε στον υγρότοπο του Ξηριά λόγω κατάρρευσης τμήματος του παλαιού ΧΑΔΑ Βόλου. Ο εν λόγω ΧΑΔΑ φαίνεται να λειτούργησε έως το 1982. Λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και μη τήρησης λεπτομερών αρχείων την εποχή εκείνη, ο τρόπος αποκατάστασης του ΧΑΔΑ παραμένει ασαφής. Ως αποτέλεσμα της φυσικής καταστροφής κι ανθρώπινων παρεμβάσεων έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα υποβάθμισης του υγροτόπου του Ξηριά στο Βόλο.
Οι υγρότοποι αποτελούν κρίσιμα οικοσυστήματα που υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα και παρέχουν οφέλη για την ανθρώπινη κοινότητα. Συνδέονται άμεσα με τον κύκλο του νερού κι αποτελούν φυσικές δεξαμενές, παρέχοντας πόσιμο νερό και υποστηρίζοντας τη γεωργία και τη βιομηχανία. Αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα, απορροφώντας άνθρακα και βελτιώνοντας την ποιότητα του νερού ως ζωτικό περιβάλλον για πολλά είδη φυτών και ζώων. Συμβάλλουν στον έλεγχο των πλημμυρών και στη διατήρηση του υδρολογικού ισοζυγίου.
Αυτό το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Οκτωβρίου, γίνεται παρέμβαση για την ανάδειξη, την προστασία και την αποκατάσταση του Υγροτόπου του Ξηριά προκειμένου να διατηρηθεί η φυσική ισορροπία και η βιοποικιλότητα στην περιοχή διασφαλίζοντας τα οφέλη που παρέχει στην τοπική κοινωνία.
Η συνάντηση θα γίνει στις 10 το πρωί στην είσοδο του λιμανιού ντου Βόλου.
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Μπορεί να είναι εικόνα κύκνος και θαλασσοπούλι
Νίκος  Βητσόπουλος
Προηγούμενο άρθροΘάνατος διανομέα επαναφέρει το θέμα εργασιακών δικαιωμάτων