Το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας μέρα τη μέρα συρρικνώνεται και καταρρέει, και μαζί με αυτό και η δημόσια εκπαίδευση, υπογραμμίζει το δίκτυο Παιδείας της Νέας Αριστεράς με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Αριστερά, «οι ούτως ή άλλως πενιχρές αποδοχές των εκπαιδευτικών εξανεμίζονται από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, ενώ οι συνθήκες εργασίας τους επιδεινώνονται».

«Οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί εντείνονται»

Παράλληλα υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου τη νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική πολιτική της».

Όσα αναφέρει η Νέα Αριστερά:

«Η 5η Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε ως Νέα Αριστερά για μια ακόμη φορά τα μεγάλα προβλήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης. Προβλήματα που έχουν διογκωθεί την εφετινή εκπαιδευτική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες.

Σε ένα άκρως δυστοπικό διεθνές σκηνικό, που στιγματίζεται από τις δυσβάσταχτες συνέπειες δύο μεγάλων πολέμων, το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας μέρα τη μέρα συρρικνώνεται και καταρρέει, και μαζί με αυτό και η δημόσια εκπαίδευση.

Οι ούτως ή άλλως πενιχρές αποδοχές των εκπαιδευτικών εξανεμίζονται από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, ενώ οι συνθήκες εργασίας τους επιδεινώνονται. Κλίμα αυταρχισμού και καταστολής εδραιώνεται στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου τη νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική πολιτική της.

Ταυτόχρονα απαξιώνεται και η εκπαίδευση ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό: Οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί εντείνονται, τα κενά εκπαιδευτικών και οι ελλείψεις στα σχολεία και στα πανεπιστήμια αποτελούν μόνιμη πληγή, οι πρακτικές συγχώνευσης/κατάργησης σχολείων και τμημάτων οδηγούν σε υποβάθμιση το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο και οι ιδιωτικοποιήσεις υπονομεύουν τη δημόσια εκπαίδευση, με ακραίο παράδειγμα τη θεσμοθέτηση ιδιωτικών/μη κρατικών πανεπιστημίων. Η βία στο σχολείο και στην ευρύτερη κοινωνία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, αλλά η κυβέρνηση περιορίζεται σε αναχρονιστικές και αντιπαιδαγωγικές πρακτικές, που δεν εστιάζουν στην πρόληψη αλλά στον έλεγχο και την καταστολή.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών απευθυνόμαστε στον κόσμο της εκπαίδευσης, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους αγώνες τους και δηλώνουμε τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε κάθε προσπάθειά τους που αποβλέπει στην εκπαιδευτική αναγέννηση της χώρας.

Διεκδικούμε μαζί τους, μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ένα δημόσιο, δημοκρατικό, συμπεριληπτικό σχολείο για όλα τα παιδιά, διεκδικούμε πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα που θα λειτουργούν δημοκρατικά, αξιοκρατικά και κοινωνικά δίκαια. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι εκπαιδευτικοί θα εργάζονται κάτω από αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες, θα αμείβονται ικανοποιητικά και το έργο τους θα έχει απτό, θετικό αποτύπωμα στις συνειδήσεις των μελλοντικών πολιτών και στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαρέα τουριστών στο Ηράκλειο κατέληξε στο νοσοκομείο αφού κατανάλωσε σφηνάκια… καθαρκτικού