«Μίμης Πλέσσας. Ένα όνομα, μια ιστορία, ένας μύθος της μουσικής με δεκάδες διακρίσεις και τιμές που λίγοι έχουν καταφέρει. Συνθέσεις που μεγάλωσαν γενιές και γενιές, που μας συντρόφευσαν σε χαρές και λύπες, που μας ταξίδεψαν σε θρυλικά κινηματογραφικά μιούζικαλ, που μας ξεσήκωσαν, μας ενέπνευσαν, μας συγκίνησαν και μας ωρίμασαν».

Με αυτά τα λόγια η Φίνος Φιλμ, μέσω του επίσημου προφίλ της στο  Instagram, είπε το δικό της «αντίο» στον Μίμη Πλέσσα. Ένα «αντίο» και ταυτόχρονα ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την προσφορά του στον κόσμο της 7ης Τέχνης.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, που «έφυγε» λίγες ημέρες πρωτού κλείσει έναν αιώνα ζωής, είχε συνδέσει το όνομά του με τη «χρυσή» εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Την ώρα που ονόματα όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Δημήτρης Χορν και πολλοί ακόμα, έκαναν sold out στις σκοτεινές αίθουσες και κυριαρχούσαν στις μαρκίζες των σινεμά, ο Μίμης Πλέσσας ήταν ο άνθρωπος που έβαζε ρυθμό στις ιστορίες τους.

Αυτός που με τις μελωδίες του έδινε πότε έναν πιο δραματικό και πότε έναν πιο εύθυμο τόνο στην πλοκή των ταινιών και στη ζωή των πρωταγωνιστών. Αυτός που με τις συνθέσεις σου έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του σε μερικά από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά κινηματογραφικά μιούζικαλ. Αυτός που «άνοιξε» την πόρτα προς την επιτυχία σε δεκάδες τραγουδιστές.

Οι επιτυχίες που έχει υπογράψει είναι δεκάδες – άλλωστε το όνομα του Μίμη Πλέσσα μπήκε στα credits σε περισσότερα από εκατό φιλμ. Το να προσπαθήσεις να ξεχωρίσεις τις καλύτερες συνθέσεις του, είναι αν όχι αδύνατο, σίγουρα κάτι πολύ δύσκολο. Ωστόσο υπάρχουν μερικές επιτυχίες του που πάντα θα μας τον θυμίζουν – όχι επειδή είναι καλύτερες από άλλες δουλειές του, αλλά επειδή έχουν γίνει διαχρονικές μέσα από τις ελληνικές ταινίες που συχνά-πυκνά όλοι βλέπουμε στις μικρές μας οθόνες.

Ακολουθούν δέκα αξέχαστες επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα από τη «χρσή» εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.

Μαρινέλλα – Άνοιξε πέτρα (από την ταινία «Γοργόνες και Μάγκες»)

Πόλυ Πάνου – Τι σου έκανα και πίνεις (από την ταινία «Όλγα, αγάπη μου»)

Δημήτρης Χορν – Οι χάντρες (από το ντοκιμαντέρ «Η Αθήνα τη Νύχτα»)

Μαίρη Χρονοπούλου – Του αγοριού απέναντι (από την ταινία «Μια κυρία στα μπουζούκια»)

Κώστας Χατζής – Αν σε αρνηθώ αγάπη μου (από την ταινία «Φτωχαδάκια και λεφτάδες»)

Γιάννης Πουλόπουλος – Θα πιω απόψε το φεγγάρι (από την ταινία «Γοργόνες και Μάγκες»)

Μαρινέλλα – Δωσ’ μου το αθάνατο νερό (από την ταινία «Η Παριζιάνα»)

Στράτος Διονυσίου – Βρέχει φωτιά στην στράτα μου (από την ταινία «Ορατότης μηδέν»)

Γιάννης Πουλόπουλος – Ποια νύχτα σε έκλεψε (από την ταινία «Ο κατεργάρης»)

Γιάννης Βογιατζής – Η πρώτη μας νύχτα (από την ταινία «Κάποιοι το προτιμούν κρύο»)

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕυρυδίκη Βαλαβάνη: «Νιώθω έτοιμη να γίνω μητέρα και να φτιάξω μια ευτυχισμένη οικογένεια»
Επόμενο άρθροΠώς ψηφίζω στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ: Τα εκλογικά τμήματα και το αντίτιμο – Όλες οι πληροφορίες