Έντονη αντιπαράθεση είχε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με τον δήμαρχο Λευτέρη Παπαδολούκα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σύμη με την υποστελέχωση του τοπικού Κέντρου Υγείας.

Από το Κ.Υ. του νησιού, ένα κτίριο 1.000 τ.μ., ο δήμαρχος παραπονέθηκε εντόνως γιατί ουσιαστικά υπολειτουργεί και αν και έχει αναβαθμιστεί με ΦΕΚ «δεν έχει βγει ακόμη το οργανόγραμμα». Ο κ. Παπαδολούκας διαμαρτυρήθηκε γιατί «εδώ και 22 χρόνια αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της υγείας το νησί που υποδέχεται 500.000 επισκέπτες κάθε σεζόν».

Πολλά τα προβλήματα για το δημόσιο σύστημα Υγείας στη Σύμη, σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος του νησιού

Τόνισε (OPEN) επίσης ότι στο νησί «έχουμε δύο ασθενοφόρα που παραμένουν όμως ακινητοποιημένα, αφού είναι χωρίς οδηγούς (…). Τα προβλήματα είναι πολλά με τον δήμαρχο να είναι καταιγιστικός. «Έχουμε δύο αγροτικούς γιατρούς και μία ορθοπεδικό που δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά της, αφού το νησί δεν έχει ακτινολόγο και τα περιστατικά πάνε στη Ρόδο. Το Κέντρο Υγείας το Σαββατοκύριακο είναι κλειστό και λειτουργεί μόνο με εφημερία. Δεν μπορούμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας χωρίς γιατρούς».

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά

Στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού εκείνη την ώρα βρισκόταν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν. Η σπίθα που άναψε τη φωτιά ήρθε όταν ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας είπε ότι οι 300 βουλευτές έχουν από έναν οδηγό, οι οποίοι θα πρέπει να φύγουν από κει και να στελεχώσουν τα νησιά που δεν έχουν οδηγούς ασθενοφόρων.

«Εγώ δε μιλάω με λαϊκισμό και δεν θέλω να σε βάλω χαμηλότερα στην εκτίμησή μου, απ’ όσο σε έχω. Οι βουλευτές δεν έχουν οδηγούς και οι οδηγοί των ασθενοφόρων θέλουν ειδική εκπαίδευση. Δεν θα πάρεις κανέναν οδηγό από βουλευτή και μην αδικείς τον εαυτό σου. Λαϊκισμό σε μένα δεν θα κάνεις! Ντροπή σου…Βγήκες στην τηλεόραση για να κάνεις λαϊκισμό και όχι για τα αιτήματα του τόπου λέγοντας ψέματα ότι οι βουλευτές έχουν οδηγούς», απάντησε με το γνωστό του ύφος ο κ. Γεωργιάδης.

«κ. Γεωργιάδη και κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό»

Για τις ελλείψεις σε γιατρούς ο υπουργός υποστήριξε πως «ειδικά στη Σύμη δύο φορές με πήρε το καλοκαίρι ο δήμαρχος που έφυγε γιατρός και αμέσως ανταποκρίθηκα και δώσαμε λύση».

Ο δήμαρχος απάντησε ότι βγήκε στην εκπομπή για να μεταφέρει το πρόβλημα των νησιών. «Εσείς βγαίνετε σε καθημερινή βάση κ. Γεωργιάδη και κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Εγώ δεν λαϊκίζω και είμαι ο δήμαρχος ενός μικρού ακριτικού νησιού 4 ν.μ. από την Τουρκία που μεταφέρω το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά. Το πρόβλημα θα το μεταφέρω στους Τούρκους ή σε σας κ. υπουργέ; Γι αυτό πληρώνεστε κ. υπουργέ για να κάνετε τη δουλειά σας. Αν θέλετε ελάτε να πάρετε πίσω τα ασθενοφόρα…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακαλοδούκας.

Η ανακοίνωση του Αδ. Γεωργιάδη

Αργότερα ο υπουργός Υγείας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ο δήμαρχος της Σύμης κατηγόρησε το Υπουργείο Υγείας και την 2η ΥΠΕ για αδιαφορία ως προς τις συνθήκες υγείας στο νησί του και απαξίωσε τη δημιουργία του νέου Περιφερειακού Ιατρείου που μεταφέρουμε σε Κέντρο Υγείας.

Στη Σύμη ανακαινίσαμε λοιπόν το παλαιό πολυδύναμο ιατρείο και το μετατρέψαμε σε ΚΥ. Τα ασθενοφόρα είναι εντελώς καινούργια η Σύμη είναι από τα πρώτα νησιά που έλαβαν από τα νέα ασθενοφόρα.

Επίσης έχουν τοποθετηθεί μετακινηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, επτά γιατροί που για διάφορους λόγους ζήτησαν να φύγουν ή να μην παραμείνουν.

Ένας από τους λόγους που οι ιατροί που βρίσκουμε και τους πείθουμε να πάνε εκεί και τελικά φεύγουν οι εντελώς ακατάλληλες οικίες που τους βρίσκουν ο Δήμος.

Ανοίξαμε την πλατφόρμα για να προσφέρουμε επικουρικό οδηγό επικουρικών υποψηφίων όμως συμμετέχοντες στη λίστα δεν υπάρχει ακόμη.

Εάν ο δήμαρχος γνωρίζει κάποιον που ενδιαφέρεται να προσληφθεί ότι τον προσλάβουμε αμέσως.

Ζητήσαμε από τους στρατιώτες οδηγούς αλλά δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν το αίτημα μας για τη Σύμη.

Ο νόμος όμως που ψηφίσαμε επιτρέπει να οδηγούν τους ασθενοφόρους υπαλλήλους των ΟΤΑ ή της πυροσβεστικής.

Θα με συγχωρέσει ο κ. δήμαρχος αλλά η εικόνα του να κλωτσάει το ασθενοφόρο που του αγόρασε και του έφερε στη Σύμη όχι ο υπουργός αλλά ο Ελληνικός λαός είναι εντελώς απαράδεκτη.

Σας παραθέτω τις εικόνες από το Περιφερειακό Ιατρείο όπως λειτουργούσε όταν ήρθε στην Κυβέρνηση στις 07 Ιουλίου 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το Περιφερειακό Ιατρείο, που αλλάζει στο Κέντρο Υγείας όπως είναι σήμερα για να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔιακίνηση ναρκωτικών: Δύο συλλήψεις στο κέντρο της Αθήνας – Είχαν χρηματοκιβώτιο με 41.000 ευρώ