Σε μια εποχή που η πολιτιστική δημιουργία αποτελεί μία από τις λίγες διεξόδους από την κατασταλτική καθημερινότητα, η Εργαστηριακή Ομάδα Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας “24 Καρέ” και ο Δήμος Βόλου, δίνουν βήμα σε νέους καλλιτέχνες της τέχνης του φιλμ να εκφραστούν και να εκφράσουν.

Στην πόλη του Βόλου, μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου του 2024, διοργανώνεται το πρώτο Νεανικό Φεστιβάλ Tαινιών Μικρού Μήκους “24 Καρέ”. Οργανωμένο από φοιτητές για φοιτητές και νέους καλλιτέχνες, που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα βήματα τους στην μαγευτική τέχνη του κινηματογράφου.

Θεματική Φεστιβάλ

Η ελπίδα για την αναγέννηση του κατεστραμμένου, εγγενής στην ανθρώπινη φύση, ενσαρκώνεται από τα αρχαία χρόνια σε μύθους, σύμβολα και δοξασίες. Συνδεδεμένη βαθιά με την επιθυμία μας για αιώνια ζωή, αλλά και την ανάγκη του φθαρμένου για ανασύσταση, συναντάται συχνά στην καλλιτεχνική δημιουργία και έχει εμπνεύσει αναρίθμητα έργα.

Την Καταστροφή και την Αναγέννηση εντοπίζουμε σε θέματα όπως η νεκρή φύση και η ζωή που δημιουργείται μέσα από αυτήν, η διαδικασία της ανάρρωσης, η ανάσταση ενός νεκρού προσώπου ή μιας ιδέας, η αποκατάσταση της κατεστραμμένης ύλης, η ψυχοπνευματική αντιμετώπιση του θρήνου και η μετάβαση σε μια νέα αρχή.

Στη σημερινή εποχή, η καταστροφή εισβάλλει στην καθημερινότητα με διάφορες μορφές: Ο πόλεμος και η γενοκτονία, η περιβαλλοντική κρίση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η αδίστακτη εκμετάλλευση της φύσης, είναι κάποιες από αυτές. Μπροστά στην καταστροφή, η ελπίδα για αναδημιουργία γιγαντώνεται και καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ. Έχουμε μεγάλη ανάγκη για υλική, πνευματική και ψυχολογική αναγέννηση.

Με τίτλο “Καταστροφή & Αναγέννηση”, η θεματική του φεστιβάλ θίγει τη σχέση μεταξύ αυτών των δύο φαινομενικά αντίθετων, αλλά ουσιωδώς αλληλοτροφοδοτούμενων εννοιών.

Η ομάδα “24 Καρέ”

Η νεανική ομάδα “24 Καρέ”, αποτελεί μια πρακτική ομάδα κινηματογράφου που δραστηριοποιείται σε διάφορες πτυχές των οπτικοακουστικών τεχνών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2021 από τους φοιτητές Ζώτη Φοίβο, Κατσαούνη Ερμή, Στρίμτσου Αναστασία και Κοέν Λεονάρντο, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας που θα ενώνει άτομα με κοινό πάθος για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων. Το όνομα της είναι εμπνευσμένο από το πρότυπο των 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο που χρησιμοποιείται καθολικά στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Η ομάδα έκανε τα πρώτα της βήματα διοργανώνοντας μαθήματα σε όλο το φάσμα της τέχνης του κινηματογράφου, που απευθύνονταν στους φοιτητές του Π.Θ. και είχαν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ερασιτεχνικών ταινιών μικρού μήκους.

Το όραμα της ομάδας είναι να επεκτείνει αυτήν την κοινότητα σε όλη την Ελλάδα, οργανώνοντας ένα φεστιβάλ που απευθύνεται σε ανερχόμενα άτομα του καλλιτεχνικού χώρου. Τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, Φοίβος Ζώτης, Ερμής Κατσαούνης και Αναστασία Στρίμτσου, ηγούνται εθελοντικά της διοργάνωσης του φεστιβάλ του Δήμου Βόλου, ενώ η Σοφία Μαχαιρίτσα, ακόμα ένα μέλος της διοργάνωσης, καθοδηγεί και υποστηρίζει τη διαδικασία, κερδίζοντας επάξια τη θέση της στην καρδιά της ομάδας των “24 Καρέ”.

Σκοπός και Φιλοσοφία του Φεστιβάλ

Μετά από δυο χρόνια συνεχών προσπαθειών ανάπτυξης της ομάδας, η ιδέα του φεστιβάλ έφτασε στα αυτιά του διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου κ. Δημήτρη Πιατά ο οποίος, μεριζόμενος την ανάγκη δημιουργίας μιας τέτοιας κοινότητας, έδωσε την απαραίτητη υποστήριξη για να πάρει αυτή η ιδέα σάρκα και οστά.

Έτσι, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και το Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και τη βοήθεια του Ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής, τα “24 Καρέ” διοργανώνουν 30 Οκτωβρίου (στο Volos Palace Hotel) και μέχρι τις 2 Νοεμβρίου του 2024 (στο  Κινηματοθέατρο Αχίλλειον), το πρώτο Νεανικό Φεστιβάλ Tαινιών Μικρού Μήκους “24 Καρέ”.

Στο φεστιβάλ θα υλοποιηθεί ένας διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους με την προαναφερθείσα θεματική (Καταστροφή και Αναγέννηση). Στους νικητές του διαγωνισμού θα απονεμηθούν εξατομικευμένα, μοναδικά αγαλματίδια που φέρουν το λογότυπο του φεστιβάλ.

Επιπλέον, θα απονεμηθούν ποικίλα βραβεία για: καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο σενάριο, καλύτερο ήχο, καλύτερη εικόνα και καλύτερη ερμηνεία. Θα απονεμηθεί κι ένα βραβείο από το κοινό, καθώς και ένα από την κριτική επιτροπή, σημαντικής αξίας, προσφορά του Ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Η κριτική επιτροπή του 1ου Νεανικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «24 Καρέ», απαρτίζεται από τους: Άννα Μακράκη (κριτής υποκριτικής), Γιώργο Μακρή (κριτής σεναρίου), Ντάνα Παπαχρήστου (κριτής ήχου), Νάνσυ Σπετσιώτη (κριτής σκηνοθεσίας) και Αλέξανδρο Ψυχούλη (κριτής εικόνας).

Εκτός του διαγωνιστικού μέρους, θα πραγματοποιηθούν και εκπαιδευτικά εργαστήρια σχετικά με τον κινηματογράφο και τις οπτικοακουστικές τέχνες, πριν τις προβολές των ταινιών.

Πρόγραμμα

Το κύριο μέρος του φεστιβάλ θα λάβει χώρα από 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2024, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αχίλλειον, στον Βόλο. Η τελετή έναρξης έχει προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Volos Palace Hotel και θα περιέχει ποικίλες ενημερωτικές και εορταστικές δραστηριότητες.

Ανάμεσα σε αυτές, θα είναι και η ερμηνεία της Μαρίνας Βολουδάκη, με τη συνοδεία του μελοποιητή Σπύρου Λευκοφρύδη. Στην αποκορύφωση της τελετής, θα πραγματοποιηθεί η βράβευση της μεγάλης στιχουργού Sunny Μπαλτζή για την 30ετή προσφορά της στον καλλιτεχνικό χώρο, από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, Έλενα Αντωνοπούλου.

Αντίστοιχα, στο τέλος της τρίτης μέρας του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης.

Για την υποβολή των διαγωνιζόμενων έργων έχει δοθεί παράταση από την αρχική ημερομηνία, και πλέον νέοι, νέες, φοιτητές και φοιτήτριες, καλούνται να αποστείλουν τις ταινίες τους έως τις 12 Οκτωβρίου, στο 24karefest.com.

Το πρώτο Νεανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους “24 Καρέ” θα πραγματοποιηθεί υπό την χορηγία των: Art of Travel, την PAL Construction & Developments, TheNewspaper.gr, την DrA Jeanette Eureka Tiburcio και τον Διεθνή Οργανισμό για τον πολιτισμό Mil Mentes Por Mexico Αssociation International, τον Ηλία Σακελλάρη και το Isphotography, το Astra TV, τη LIA CHRONI Flower Design, την Ευσταθία Σκούρα και το Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου, τη Δανάη Χαριτάκη και το ασφαλιστικό της γραφείο, την Εφημερίδα Ταχυδρόμος και τον μεγάλο χορηγό μας, τον Όμιλο ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Το φεστιβάλ λειτουργεί, επίσης, με την υποστήριξη της Έλενας Αντωνοπούλου, αντιδήμαρχο πολιτισμού και μουσείων του Βόλου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του παραρτήματος Μαγνησίας, της Εύας Λιανού Πετροπούλου, του Σπύρου Λευκοφρύδη, της Μαρίνας Βολουδάκη και της Sunny Μπαλτζή.

Γράφει ο Θάνος Καστόρας, Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθροΑνδρέας Νικολακόπουλος: Στον Βόλο σήμερα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη
Επόμενο άρθροΤζάκρη: Ο Κασσελάκης θα κερδίσει τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Θα σαρωθούν όλα στο συνέδριο