FB_IMG_1657093979997

Ο Βόλος, ως Κέντρο Συντονισμού για όλες τις πόλεις – χώρες που συμμετέχουν, αλλά και ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα της Κιθάρας, υποδέχεται όλους τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Κέντρο Κιθάρας (Κεντρική Προβλήτα Λιμένος Βόλου, Κτήριο Ιάσων).

Σε όλους τους συμμετέχοντες που θα επισκεφτούν το Διεθνές Κέντρο Κιθάρας, από 15 ως 22 Οκτωβρίου, στις ώρες 18:30 – 20:00, θα απονεμηθούν τα έπαθλα της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας, 1) Χρυσό Μετάλλιο, 2) Certificate Συμμετοχής, 3) αναμνηστικά δώρα.

Συμμετέχοντες θεωρούνται όσοι συμμετέχουν στις δράσεις για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας 2024, όπωςσυμμετοχή: σε ρεσιτάλ, συναυλίες κιθάρας, εκθέσεις, διαλέξεις, videos, συνεντεύξεις, συνθέσεις, online events, φεστιβάλ, διαγωνισμούς, κα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας ιδρύθηκε και καθιερώθηκε το 2021, με έμπνευση και πρωτοβουλία του κιθαρίστα – συνθέτη – καθηγητή Γιώργου Φουντούλη, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO και του Υπουργείου Πολιτισμού και με τη συνδιοργάνωση του Φορέα Πολιτισμού “Μαγνήτων Κιβωτός”, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, του Hellenic Spirit Organization, της International Art Academy, της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών και δεκάδων περιφερειακών και διεθνών Φορέων.

Στον φετινό εορτασμό καθοριστική είναι η συμβολή του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και του Γαλλικού Οίκου Savarez.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας κοινοποιήθηκε στις χώρες μέλη του ΟΗΕ και εορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου (με ευέλικτη εορταστική περίοδο από 15 ως 22 Οκτωβρίου).

Το 2024, στην 4η μεγάλη υπερπαγκόσμια Γιορτή της Κιθάρας, συμμετέχουν επίσημα 130 Χώρες, 800 Πόλεις και διοργανώνουν εντυπωσιακές εκδηλώσεις με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό, ενώνοντας τις δυνάμεις τους και στέλνοντας μηνύματα ειρήνης, συμφιλίωσης, πολιτισμού, θετικής ενέργειας, με σύμβολο το πιο δημοφιλές μουσικό όργανο, την ΚΙΘΑΡΑ, που έχει καταγεγραμμένη ιστορία 4.000 χρόνων και κατάγεται από την αρχαιοελληνική εποχή, από την περιοχή του Βόλου, με πρώτους κιθαριστές τον μυθικό θεό Απόλλων, τον μεγάλο δάσκαλο Χείρων Κένταυρο, τον Ορφέα, τον Αχιλλέα, τον Ηρακλή, τον Πλάτωνα, τον Σοφοκλή, κα.

Ιδιαίτερα η πόλη του Βόλου, ως έδρα και Κέντρο Συντονισμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας, παραμένει ενεργή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για να εμψυχώνει τον θεσμό και να καταγράφει την ιστορία του, για να υποδέχεται επίσημα πρόσωπα, επισκέπτες του καλλιτεχνικού χώρου και φιλότεχνους, και να επιδεικνύει και να προβάλλει τον πλούσιο πολιτισμό της.

Ιδιαίτερη συμβολή στην επιτυχία της παγκόσμιας διοργάνωσης και στην προβολή του Βόλου και της περιοχής μας, έχουν οι διεθνούς φήμης συνθέτες που έγραψαν και αφιέρωσαν μουσικά έργα στον Βόλο.

Από το 2021 και μετά, δημιουργείται συνεχώς ένας μακρύς κατάλογος υπέροχων μουσικών έργων και ύμνων για τον Βόλο, από μοναδικούς διεθνείς Συνθέτες και Κιθαρίστες
2021, “Fantasia”, Πολύβιος Χαραλάμπους (Κύπρος)
2022, “Fly me to Volos”, Damien Aribert (Γαλλία)
2023, “The Gallop of Chiron Centaur”, Eric Pénicaud (Γαλλία)
2024, 1) “Hommage a Volos”, Arnaud Dumond (Γαλλία)
2) “Going to the Olympics” (Guitar Olympiad), Nilson Dias (Βραζιλία)
3) “Journey to Volos”, Viktoriia Lihashevska (Ουκρανία)

Οι παρτιτούρες των έργων εκτίθονται στην Έκθεση του Μουσείου Κιθάρας Βόλου, στο Διεθνές Κέντρο Κιθάρας (Κεντρική Προβλήτα Λιμένος Βόλου, Κτήριο Ιάσων).

Προηγούμενο άρθροLive: Η παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου
Επόμενο άρθροΣπυρόπουλος: Στόχος του ΠΑΣΟΚ η προσέλκυση πολιτών από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο