Πολύ καλή χαρακτήρισε τη βραδιά του άτυπου δείπνου ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στην άτυπη τριμερή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία, επάνω, από το Χ).

Στη συνάντηση καθορίστηκε οδικός χάρτης στο Κυπριακό. Μετά το τέλος της ο ΓΓ του ΟΗΕ ευχαρίστησε την απεσταλμένη του Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για την ολοκλήρωση της αποστολής της, η οποία, ωστόσο όπως είπε, «δεν πέτυχε».

Καθορίστηκε οδικός χάρτης στο Κυπριακό και συμφωνήθηκε νέα διευρυμένη συνάντηση

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησε στην πραγματοποίηση πολυμερούς συνάντησης, σε ημερομηνία που θ’ αποφασίσει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι στο δείπνο συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση άτυπων συναντήσεων με τις εγγυήτριες δυνάμεις και συναντήσεις στην Κύπρο μεταξύ του ιδίου και του Ερσίν Τατάρ για άνοιγμα κι άλλων σημείων διέλευσης. Δεν άκουσα κάτι καινούργιο από τον κ. Τατάρ σημείωσε.

«Επανέλαβα απόψε τη σημασία να διασφαλίσουμε το διαπραγματευτικό κεκτημένο, τα έξι σημεία του ΓΓ, από εκεί και πέρα μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι δικές μας παρεμβάσεις. Εγιναν κάποιες εισηγήσεις από τον ΓΓ, δεν έγιναν αποδεκτές από τον τουρκοκύπριο ηγέτη», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Το επόμενο βήμα»

Η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί μέσα από την πραγματοποίηση διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας, έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του, ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε σε «πολλά πράγματα» τα οποία συζητήθηκαν με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον ΓΓ των ΗΕ υποδεικνύοντας ότι, υπερασπίστηκε τις θέσεις του.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως το επόμενο βήμα θα είναι μια ευρύτερη συνάντηση με την Τουρκία και την Ελλάδα ως εγγυήτριες δυνάμεις.

Ανέφερε επίσης πως συμφώνησε να συναντήσει τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη «σύντομα» για να συζητήσουν και για το ζήτημα διάνοιξης περισσότερων οδοφραγμάτων.

Πηγή: philenews.com

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚέρκυρα: Προφυλακίστηκε ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ για το κύκλωμα των εκβιαστών