Στην κατάργηση που αφορά το τέλος επιτηδεύματος για χιλιάδες φορολογούμενους που εργάζονται ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με «μπλοκάκι», προχωρά η κυβέρνηση, όπως προέκυψε και από τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου.

Ως εκ τούτου, την επόμενη χρονιά εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες, περίπου 25.000 εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα γλιτώσουν από το τέλος επιτηδεύματος των 400-500 ευρώ, ασχέτως εάν είχαν εισόδημα ή πόσο.

Το παραπάνω αφορά εργαζόμενους με έως 3 εργοδότες, οι οποίοι φορολογούνται μεν σαν μισθωτοί και δικαιούνται έκπτωση φόρου (έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ για τους άγαμους), αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εκπίπτουν δαπάνες (έξοδα), προκειμένου να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα ή να εμφανίζουν ζημιές, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τελευταίοι κατέβαλαν φέτος λιγότερα (325 αντί 650 ευρώ) καθώς η έκπτωση 50% που ίσχυσε, αφορούσε μόνον όσους εντάσσονταν στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους μισθωτούς με μπλοκάκι. Και για αυτούς καταργείται από το 2025 (εισοδήματα 2024).

Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, η οποία θα υπάρχει στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί, η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος επεκτείνεται και στους εργαζόμενους με «μπλοκάκια».

Για ποιους διατηρείται το τέλος επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος παραμένει ως πρόσθετη επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ως εξής:

-Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε οκτακόσια (800) ευρώ ετησίως.

-Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε χίλια (1.000) ευρώ ετησίως.

-Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ ετησίως αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση. Ως υποκατάστημα, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα.

-Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν ή θα αυξήσουν το 2024 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η πρόθεση ούτως ώστε να υπάρξει κατάργηση για το τέλος επιτηδεύματος και για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) με ορίζοντα ως το 2027. Τέλος, διατηρείται και για κάποιους επαγγελματίες, οι οποίοι υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση, αλλά ζητούν να εξαιρεθούν και να φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδα που εμφανίζουν ότι είχαν λογιστικά, εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν κατόπιν ειδικού φορολογικού ελέγχου τον οποίο θα προκαλέσουν οι ίδιοι.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠέθανε 89χρονη στον Βόλο