Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει η 78χρονη υπεύθυνη του λούνα πάρκ και ο χειριστής του παιχνιδιού

Μνήμες από το δυστύχημα σε λούνα πάρκ στον Αλμυρό Βόλου τον Αύγουστο του 2019 αναμένεται να ξυπνήσουν στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καρδίτσας στη δίκη η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αύριο.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει η 78χρονη υπεύθυνη του λούνα παρκ, η επονομαζόμενη από τα μέσα ενημέρωσης «η βασίλισσα των περιφερόμενων λουνα παρκ» Μαρία Παναγιωτοπούλου, και ο χειριστής του παιχνιδιού «χαλί» στο οποίο διασκέδαζε η 14χρονη Σεράινα Χουλιαρά και έχασε τη ζωή της.

Η τραγωδία στο λούνα παρκ, οι διώξεις και η έφεση

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, το ανήλικο κορίτσι έπεσε από το παιχνίδι «χαλί» εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας όπου δεν κατάφερε να κρατηθεί στη θέση της και εκσφενδονίστηκε σε διπλανό παιχνίδι που ήταν σε λειτουργία χτύπησε και έπεσε με σφοδρότητα στο έδαφος, προκαλώντας της ακαριαίο θάνατο. Η Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν, η οποία διήρκησε τρία χρόνια. Το βούλευμα με το οποίο ασκήθηκαν οι διώξεις εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2024, αλλά η πλευρά των κατηγορουμένων άσκησε έφεση. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου είχε διορίσει ειδικό πραγματογνώμονα για να διερευνήσει τις συνθήκες και την ασφαλή λειτουργία του λούνα παρκ στον Αλμυρό και σε επιστολή της αναφερόταν ότι η ισχύς στο παιχνίδι «χαλί» ήταν 8 φορές μεγαλύτερη από το κανονικό. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση, αλλά απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών.

Οι διώξεις για τον θάνατο της 14χρονης

Για τον θάνατο της 14χρονης διώκονται με την κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου με ενδεχόμενο δόλο η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ και ο χειριστής του μηχανήματος, υπήκοος Μπαγκλαντές, ηλικίας σήμερα 78 και 32 ετών αντίστοιχα. Σύμφωνα με το βούλευμα, η 78χρονη υπεύθυνη του λούνα παρκ δεν είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για «την ασφαλή λειτουργία του ηλεκτροκίνητου περιστρεφόμενου παιγνιομηχανήματος, με αποτέλεσμα να προκληθεί θανατηφόρο δυστύχημα από πτώση από το εν λόγω παιγνιομηχάνημα, της ανήλικης που καθόταν στην μπροστινή σειρά και στην τέταρτη θέση από την πλευρά του θαλάμου χειρισμού».

Η 14χρονη εκτινάχθηκε από το «χαλί» του λούνα παρκ σε απόσταση 10 μέτρων

Επίσης, στο δικαστικό έγγραφο αναφέρεται ότι η μαθήτρια, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο, εκτινάχθηκε από τη θέση της σε απόσταση δέκα μέτρων, έπεσε πάνω σε άλλο παιχνίδι και στη συνέχεια στο έδαφος, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός της. Όπως σημειώνεται στο βούλευμα, το παιχνίδι επιτρέπεται να κάνει έως δύο στροφές προς την ίδια κατεύθυνση, όμως την ώρα του δυστυχήματος ήταν η τέταρτη συνεχής στροφή και είχε αναπτυχθεί ταχύτητα τριών δευτερολέπτων ανά γύρο.

Στο βούλευμα, αποκαλύπτεται και η απαράδεκτη συμπεριφορά της υπεύθυνης, η οποία απέδιδε την πλήρη ευθύνη για το δυστύχημα στο 14χρονο κορίτσι, ισχυριζόμενη ότι το παιδί είχε ενεργήσει επιπόλαια και απερίσκεπτα. Η 78χρονη κατηγορούμενη ήταν υπεύθυνη λούνα παρκ στη Χαλκίδα, όπου τραυματίστηκε, τον Ιούλιο του 2009, μια 9χρονη στο ίδιο παιχνίδι που διασκέδαζε και η 14χρονη Σεράϊνα.

Ποια είναι η «βασίλισσα των περιφερόμενων λούνα πάρκ»

Η Μαρία Παναγιωτοπούλου, η οποία έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για το ατύχημα που είχε γίνει το 2009 στη Χαλκίδα, έχει χαρακτηριστεί η «βασίλισσα των περιφερόμενων λούνα παρκ», αφού μετράει τουλάχιστον 60 χρόνια στον χώρο της ψυχαγωγίας. Γεννήθηκε στη Γερμανία το 1956 από Έλληνα πατέρα και Γερμανίδα μητέρα. Σε ηλικία 6 ετών ήρθε με την οικογένειά της στην Ελλάδα, όπου άρχισε να εργάζεται μαζί με τις άλλες δύο αδερφές της σε λούνα παρκ και πανηγύρια, όταν ο πατέρας της αρρώστησε βαριά και δεν ήταν σε θέση να εργαστεί. Αρχές της δεκαετίας του 1970 έκανε ακροβατικά στον γύρο του θανάτου σε λούνα παρκ στο Αιγάλεω. Έμεινε χήρα έχοντας ένα ανήλικο κορίτσι, ενώ δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της διασκέδασης με το περιφερόμενο λούνα παρκ της σε όλη την Ελλάδα.

Πρόσφατα το όνομά της ενεπλάκη σε διαδικασία παραχώρησης χώρου για να στήσει το λούνα πάρκ στον Δήμο Λάρισας, προσκομίζοντας αντίγραφο λευκού ποινικού μητρώου, έγγραφο απαραίτητο για τέτοιου είδους δραστηριότητες, κάτι όμως που αποδείχθηκε ότι δεν ίσχυε, και έτσι ο Δήμος Αγιάς στον Νομό Λάρισας αποφάσισε να αποβάλει την εταιρεία της 78χρονης, που μέσω της δημοπρασίας είχε αναλάβει τη λειτουργία του λούνα παρκ για το παζάρι της ομώνυμης πόλης τον περασμένο Αύγουστο. Στην αυριανή δίκη εφόσον πραγματοποιηθεί και δεν υπάρξει κάποια αναβολή θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά με τους γονείς της 14χρονης Σεράινα οι οποίοι όπως έχουν δηλώσει αναμένουν την απονομή δικαιοσύνης στη μνήμη της κόρης τους.

 

Πηγή: Ταχυδρόμος

 

Προηγούμενο άρθροΔιαμαρτυρία φοιτητών στον Βόλο – Ζητούν την επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης
Επόμενο άρθροSuper League: Ο Ομπρένοβιτς διαιτητής στο ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ